Bombe under genbrugsbutikkerne: - Det er et kæmpe indgreb

Nye EU-regler skal reducere tekstilaffald, men kan få den stik modsatte effekt, lyder kritikken fra Røde Kors, der frygter for de danske genbrugsbutikkers overlevelse.

Fotoet her er fra Røde Kors Genbrugscenter i Horsens, hvor alt genbrugstøj bliver samlet og fordelt ud til genbrugsbutikkerne i Danmark.
Fotoet her er fra Røde Kors Genbrugscenter i Horsens, hvor alt genbrugstøj bliver samlet og fordelt ud til genbrugsbutikkerne i Danmark.
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Nye EU-regler kan gøre livet rigtig svært for de danske genbrugsbutikker.

I fremtiden kan genbrugstøj blive sidestillet med affald, og derfor kommer der langt flere krav til, hvordan det skal håndteres.

Det truer de danske genbrugsbutikkers eksistens, lyder kritikken nu fra 15 nødhjælpsorganisationer i Jyllands-Posten.

- Det er et kæmpe indgreb af finansieringen af alle de sociale ydelser, der er i Danmark, siger Tina Donnerborg, der er chef for genbrug hos Røde Kors, til TV MIDTVEST.

Formålet med de nye EU-regler er at genanvende mere tekstil, men Tina Donnerborg frygter, at reglerne får den stik modsatte effekt i Danmark.

- Det bliver straks meget sværere, hvis folk skal certificeres og på kurser over længere tid. Der bliver meget administrativt arbejde for de frivillige. De skal veje alting og dataindsamle alting. Det har vi brug for at arbejde med, så det ikke bliver en belastning for vores frivillige, siger hun.

Frygter øget bureaukrati

De danske genbrugsbutikker tjente sidste år 321 millioner kroner. Røde Kors' 260 butikker landet over stod for de 110 millioner kroner. 

Men med ekstra gebyrer og administration, frygter Tina Donnerborg for indtjeningen i fremtiden. 

- Jeg kan frygte, at der forsvinder genbrugsbutikker på den måde, som vi er vant til at kende dem. Nemlig genbrugsbutikker, hvor overskuddet går til det humanitære arbejde i Danmark, siger hun. 

Med en baggrund som mangeårig generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, forstår biskop Henrik Stubkjær heller ikke de nye regler.

- Jeg kan være bekymret for, at sådan et forslag giver øget bureaukrati, og at det bliver så indviklet, at folk vil synes, det er for bøvlet, hvis man skal til at tage kurser og alt muligt andet, siger han til TV MIDTVEST. 

0:11
Biskop Henrik Stubkjær er mangeårig generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Han er ærgerlig over de nye regler.

Politisk opbakning

I EU-parlamentet, der skal tage stilling til forslaget, vinder nødhjælpsorganisationernes opråb genklang hos Dansk Folkepartis medlem, Anders Vistisen. 

- Vi vil række ud til de andre grupper - særligt dem på højrefløjen - og spørge, om det ikke er noget, vi kan løse nationalt. Vi kan godt sætte nogle europæiske mål. Men hvordan vi kommer i mål, det må man finde ud af lokalt. Jeg synes ikke, at man skal ødelægge et velfungerende genbrugsmarked i Danmark, siger han til TV MIDTVEST. 

Også på Christiansborg er der lydhørhed hos Venstres EU-ordfører Christian Friis Bach. 

- Vi ønsker bestemt, at der skal være en undtagelse for genbrugsbutikker, så vi kan opretholde det store folkelige engagement. Det er helt sikkert Venstres politik, siger han til TV MIDTVEST.