Midt- og vestjyderne afleverede klart flest våben under frit lejde

Landsdelen er blevet et mere trygt sted, lyder konklusionen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

0:48

Midt- og Vestjyllands Politi oplevede en overvældende interesse for at aflevere våben under den landsdækkende frit lejde-kampagne i november.

Faktisk er Midt- og Vestjylland med afstand det område i hele landet, hvor der blev indleveret flest våben eller våbentilbehør. Det blev til små 7000 effekter - næstflest kom der i Sydsjælland og Lolland-Falster med 4284 effekter. 

- Vi er meget tilfredse med resultatet og har kun ros til de mange borgere, der har bidraget til at gøre Midt- og Vestjylland til et mere trygt sted, så våbnene ikke havner i de forkerte hænder, siger vicepolitiinspektør Bjørn Bo til TV MIDTVEST.

Der er helt nøjagtigt indleveret 6968 styk våben/våbentilbehør i det midt- og vestjyske, og det er væsentligt flere end under en tilsvarende kampagne i 2017, hvor det blev 2600 effekter.

- Det er højt antal, men vi er også den største politikreds rent geografisk, og dertil kommer, at vi har gjort meget ud af at komme ud med budskabet, og det har nok været med til at få manges øjne op for muligheden, siger Bjørn Bo.

Selv om frit lejde-kampagnen nu er overstået, understreger Midt- og Vestjyllands Politi, at man ikke skal være bange for at blive straffet, hvis man finder et våben hjemme hos en afdød pårørende. Derfor er opfordringen, at man straks ringer 114, hvis det sker. 

- Vi har her i november talt med flere, der simpelthen ikke har turdet komme tidligere med deres afdøde pårørendes våben, fordi de var bange for at blive straffet. Men det skal man altså ikke være. Det er jo først, når man lægger det ind under sengen eller op på loftet og rent faktisk opbevarer et våben uden tilladelse, at man selv gør noget ulovligt, siger Bjørn Bo.

0:54
Vicepolitiinspektør Bjørn Bo har tidligere givet disse eksempler på, hvad der er blevet indleveret i Midt- og Vestjyllands Politikreds.

Enkelte af de indleverede våben bliver gemt, hvis de har historisk interesse, men langt de fleste bliver destrueret.

Politiet har de seneste 15 år gennemført fire frit lejde-kampagner. Hvornår det sker næste gang, er endnu ikke bestemt.

Frit lejde landstal
Foto: Politi.dk