Stor ekstraregning: Fejl i 21.000 brandlukninger på sygehuset i Gødstrup
Byggetekniske fejl i de skjulte lukninger af rør og installationer på Regionshospitalet i Gødstrup sender millionregning videre til skatteyderne i Region Midtjylland
Byggesjusk på Gødstrup tvinger nu skatteborgerne til at betale en ny millionregning.
For der venter entreprenører og håndværkere et enormt arbejde, når 21.000 såkaldte brandlukninger i Regionshospitalet i Gødstrup skal laves om.
Brandlukningerne er skjulte lukninger, hvor rør og tekniske installationer går gennem vægge og mure. De skal være tætte, så de forhindrer røg og ild i at sprede sig til hospitalet i tilfælde af en brand.
En gennemgang af brandlukningerne har nu vist, at omkring en tredjedel af dem er lavet forkert. Og det ærgrer hospitalets tekniske chef, Jacob Pedersen.
- Det er naturligvis ærgerligt, at det ikke er lavet ordentligt af de firmaer, der har fået opgaven. Omvendt må jeg bare sige, at det skal udbedres, så vi kan være sikre på, at det virker, siger Jacob Pedersen.
Regionshospitalet har regnet på, at det vil koste cirka 22 millioner kroner at få udbedret fejlene.
Blandt andet derfor var politikerne fra Region Midtjyllands udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg onsdag på rundvisning i hospitalets kældre for ved selvsyn at se på de fejlbehæftede installationer.
Tillægsbevilling
Og det var en overrasket udvalgsformand, socialdemokraten Henrik Gotlieb Hansen, der sammen med de øvrige medlemmer så på forholdene.
- Jeg er overrasket over de mange fejl, der er fundet. Og det, der undrer mig meget, er, at de ikke er fundet i forbindelse med det tilsyn, der har været, siger Henrik Gotlieb Hansen.
Ekstraregningen på de mange millioner skal betales via en tillægsbevilling. Det bliver ifølge Henrik Gottlieb Hansen svært i en i forvejen trængt økonomisk situation.
- To af entreprenørerne er gået konkurs, så regionen hænger på udgiften. Det er penge, vi må tage fra vores anlægsbudget, og det gør, at vi ikke kan bruge dem til andre formål.
Men skal nogen stilles til ansvar for de her fejl?
- Der er lagt op til nu, at vi beslutter os for en tillægsbevilling. Men jeg vil spørge ind til det - om der er nogen, der skal tildeles et ansvar i den her forbindelse, siger Henrik Gottlieb.
Signalet er altså tydeligt. Brandsikringen af hospitalet skal være i orden. Spørgsmålet er blot, hvornår arbejdet med de 21.000 brandlukninger kan være færdigt.
- Vores mål er, at vi er færdige i løbet af 2025. Det har vi lovet brandmyndighederne, siger teknisk chef Jacob Pedersen.
De mange fejlbehæftede brandlukninger udgør ikke nogen umiddelbar sikkerhedsrisiko. Hverken for ansatte eller patienter, vurderer hospitalsledelsen i Gødstrup.