Nye zoner skal holde voldsdømte væk fra nattelivet – barerne håber på mere tryghed

Om to uger indfører politiet fem nye nattelivszoner i fire forskellige byer.

2:38
Nye zoner i nattelivet med opholdsforbud for enkelte voldmænds skal gøre landsdelens festgader mere trygge
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Viborg får to, mens Holstebro, Silkeborg og Herning får én.

Der er tale om fem nye nattelivszoner, som skal være med til at sikre et mere trygt natteliv.

Det skal ganske enkelt ske ved, at personer, der er tildelt et såkaldt opholdsforbud efter en dom for vold eller våbenbesiddelse i nattelivet, ikke må komme i zonerne mellem midnat og klokken fem. Der er altså hverken adgang til værtshusene eller gaderne i zonerne i tidsperioden.

De fem zoner har det til fælles, at de ligger i områder, hvor der er flere værtshuse eller diskoteker, og hvor der har været flere tilfælde af vold i nattelivet.

Et af de værtshuse, der nu kan se frem til at ligge i en nattelivszone er Fox and Hounds i Herning. Her byder ejer Jan Taulbjerg tiltaget velkomment.

- Jeg tænker, det er et godt tiltag. Vi ser frem til, at dem, der laver ballade og ikke opfører sig ordentligt, bliver forment adgang herned til. Det øger kun trygheden, slår han fast.

Gælder mellem fem og ti personer

Ifølge politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Martin Løye, så bor der lige nu fem til ti personer med et såkaldt opholdsforbud i politikredsen. Derudover bor der nogle personer i omkringliggende områder, som er kendt i kredsen.

Et opholdsforbud kan tildeles af retten, når man er idømt en dom for vold i nattelivet. Det betyder, at man ikke må komme på værtshuse, barer og diskoteker i en periode. Men zonerne betyder nu, at man slet ikke må komme på gaden i områderne. Et opholdsforbud kan gælde i op til to år.

- Vi har analyseret på det her gennem noget tid, for at finde det helt rigtige sted og snævre områderne ind. Vi kan se, der er en overhyppighed af voldssager i de områder, og derfor er det blevet til de her fem nattelivszoner, siger Martin Løye.

Det er nu politiets ansvar at holde øje med, at opholdsforbudsdømte ikke kommer i zonerne.

- Gør de det, så falder hammeren, og den falder hårdt, slår Martin Løye fast.

Også på baren Likør i Silkeborg er bestyrer Benjamin Neis godt tilfreds med det nye tiltag. Likør ligger i den kommende zone i Silkeborg. 

Benjamin Neis er bestyrer af Likør i Silkeborg. Han håber, gaderne bliver roligere med det nye tiltag.
Benjamin Neis er bestyrer af Likør i Silkeborg. Han håber, gaderne bliver roligere med det nye tiltag.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Han fortæller, at det sjældent er på baren, at de har de store problemer, men at det i stedet er på gaderne, de forventer, det vil gøre den store forskel. Han er blandt andet glad for, at parkeringspladsen Bios Gård er med i nattelivszonen i Silkeborg.

- Vi er rigtigt glade for, at det bliver gjort noget. Det er helt klart et stort fokus for os, at vores gæster skal kunne finde sig trygge, når de begiver sig ud i nattelivet i Silkeborg, siger han.