Børn rammes af nærsynethed - løsningen er ikke nødvendigvis briller

Mange børn rammes af nærsynethed, hvilket blandt andet skyldes skærmkiggeri. En optometrist har i mange år arbejdet med en løsning, der ikke kræver briller.

Flere børn rammes af nærsynethed. Det er især på grund af brug af små skærme.
Flere børn rammes af nærsynethed. Det er især på grund af brug af små skærme.
Foto: Hans Vittarp

Hvis du er nærsynet, er du langt fra alene. I 2020 forventer verdenssundhedsorganisationen WHO, at 2,5 milliarder har samme problem, hvilket svarer til en tredjedel af jordens befolkning. 

Nærsynethed er blevet en livsstilsygdom. Synderen er i høj grad skærmkiggeri. Der, hvor nærsynethed er mest udbredt, er i de lande, hvor uddannelsesniveauet er højest.

Optiker Hans Bleshøy har i godt 15 arbejdet med en behandling af nærsynede børn. Han har valgt at specialisere sig i natlinser. 

- Man ser den glæde, som mennesker får ved at bruge de her kontaktlinser, man har på om natten, og det giver mig alt, siger indehaveren af Bleshøy Optometri. 

Som navnet siger, så bruges linserne om natten. De lægger et lille tryk på øjets hornhinde, og på den måde ser øjet normalt i løbet af dagen.

Unge bliver nærsynede af små skærme

Filuca Lund Struve er syv år, og en af de mange unge der er blevet nærsynet. Hun er lige begyndt at bruge natlinser, og hun har allerede lært at sætte dem på øjet selv.

Familen Lund Struve fra Nr. Søby har tre piger. og de er alle ramt af samme problem. Den første, der fik linser, var Fiona på 14, så fulgte Celine på 11 og sidst Filuca.

Hidtil har briller eller kontaktlinser været løsningen for at se skarpt. Men i 1990'erne blev natlinser mere udbredt. Hans Bleshøy har været med i udviklingen fra starten. Han arbejder for at udbrede kendskabet til natlinser. De har nemlig den fordel, at de bremser udviklingen af nærsynetheden.

Fiona Lund Struve har sovet med natlinser i 4,5 år. Allerede nu viser resultaterne, at hendes nærsyn ikke har udviklet sig så kraftigt.

Stort problem i Asien

Optometristen fra Skive hjælper ikke kun familien Struve. Han rejser verden rundt og underviser i brugen af natlinser. Meget i Kina, hvor han har været otte gange.

Med til historien hører, at asiater har større tendens til nærsynethed. Asiaterne har en anden øjenfacon, der gør at de har større risiko for at blive nærsynede.

Det gen kender Hanna Lund Struve alt for godt. Hun var på Filucas alder, da hun selv fik briller.

- Jeg ved, at det er arveligt i forhold til at være asiat, siger Hanna Lund Struve. 

Hele verden spørger, hvorfor så mange børn og unge udvikler nærsynethed. Forklaringen er simpel. Det er en ændret livsstil med PC og Tablets, der er den store synder, og det gør Hans Bleshøy bekymret. Ikke fordi man skal bremse udviklingen, men være klar over, hvad man kan gøre ved problemet.

Nærsynethed er ikke i sig selv nogen sygdom. Men forskerne har i mange år vidst, at nærsynethed øger risikoen for grøn og grå stær samt nethindeløsning. 

Den risiko kan blive en bombe under sundhedsstystemet, når en hel generation af nærsynede bliver gamle.

- Man har jo vist i 20-25 år, at det at være nærsynet giver nogle følgevirkninger rent sundhedsmæssigt, så der er ikke noget nyt i det. At folk i dag bliver mere nærsynede, og at der er flere af dem, det gør bare problematikken endnu værre, siger Hans Bleshøy. 

Alene af den grund er kineserne meget interesserede i natlinser. Kinesiske børn presses gennem uddannelsessystemet, og det driver nærsynetheden, siger Hans Bleshøy.

Prisen på at bruge natlinser svarer til brugen af almindelige kontaktlinser.

9:16