Gelænderbanden glæder sig over ministerens melding: Nu kommer der forhåbentlig en løsning
Kulturministeren lægger op til en ændring af Museumsloven, og det kan måske løse en langvarig strid om en gravhøj på Fur.
Det vækker glæde hos Gelænderbanden, at der nu - måske - er udsigt til en løsning på den langvarige strid om gelænderet på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Fur.
- Det er vi da meget glade for. Vi har gennem årene haft kontakt til flere kulturministre, men forhåbentligt kommer der en løsning denne gang, siger Anton Simonsen, der er medlem af Gelænderbanden og har boet på Fur siden 1964.
Det er en melding fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der giver nyt håb om en løsning. Efter at have modtaget en rapport fra en arbejdsgruppe lægger ministeren op til at ændre museumsloven, så der kommer en bedre balance mellem beskyttelse og formidling af fortidsminder.
Og netop beskyttelsen af fortidsminder spiller en central rolle i striden på Fur. Gravhøjen, der i folkemunde går under navnet Bette Jenses Hyw, er limfjordsøens højeste punkt og dermed et populært udkigspunkt.
De lokale har i mange år kæmpet for at få lov til at sætte et gelænder op på gravhøjen, så de mange besøgende sikkert kan komme op og ned.
Civil ulydighed
Myndighederne har hidtil afvist kravet, og en lokal gruppe, der går under navnet Gelænderbanden, har derfor udvist civil ulydighed og selv sat et gelænder op.
Det første gelænder kom op i 2017 og blev kort efter fjernet af myndighederne. Så satte gelænderbanden et nyt gelænder op, som også blev fjernet.
- Vi har vel sat gelænderet op en fire, fem gange. Det ene gelænder stod kun i to dage, nogle i 14 dage, og så var der vel et, der stod i et halvt år, fortæller Anton Simonsen.
Kulturministeren har ikke 100 procent lovet, at der kommer en løsning, men ambitionen er klar. Hun siger, at hun lægger op til lovændringen for at få "mere fornuft ind i tingene", så man både passer på fortidsminder og samtidig gør dem mere tilgængelige.
- Selvfølgelig betyder Gelænderbandens opråb noget. Det betyder også noget, at gelænderet bare kan tages ned igen, hvis man for eftertiden gerne vil genoprette gravhøjen, som den var. Men selvfølgelig skal vi have noget mere fleksibilitet ind i de her sager, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
John Brinch Bertelsen, der som turguide har vist tusindvis af besøgende rundt på Fur, glæder sig også til en løsning, så de mange ældre og dårligt gående kan få en vigtig støtte på vej op og ned af gravhøjen.
- Et gelænder vil være en rigtig god ting for mange mennesker, og det vil på ingen måde beskadige højen. Det vil være en lykkelig afslutning på en sag, som alle synes er underlig, siger John Brinch Bertelsen.