Ingen krise hos Thise - økologien storsælger
Mens de konventionelle mælkebønder lider, er det gået markant frem hos den økologiske producent Thise.
Arla lider og der er krise hos mælkebønderne. Men ikke hos Thise nord for Skive, der lever af at sælge økologisk mælk og mælkeprodukter. Både omsætningen og resultatet er blevet langt mere fuldfedt, og efterspørgslen er stor.
Thise solgte 99 millioner kilogram økologisk mælk i 2015, og modtog 300.000 kilo mælk om dagen fra landmændene.
Det gav en omsætning på 916 millioner kroner og et resultat på 30 millioner kroner - en solid fremgang for begge.
- Vi er jo i den økologiske sektor, og der er en god efterspørgsel efter økologisk mælk. Så vi mærker slet ikke den overproduktion af mælk, der har ramt konventionelle mælkeproducenter.
- Faktisk er der nærmere større efterspørgsel, end der er udbud. Så vi har kunnet holde nogle gode priser, siger mejerichef Poul Pedersen.
Stor efterspørgsel udenfor Danmark
Thises klart største marked er stadig det danske, men der også god efterspørgsel efter økologisk mælk uden for grænserne. I 2015 steg salget til Europa til 170 millioner kroner og til Kina til fem millioner kroner. Det skal fortsætte.
- Danmark er virkeligt et smørhul, når det kommer til økologi, som folk virkeligt har taget til sig. Men det er også godt på vej i Sverige og ikke mindst Tyskland.
- Her vokser det økologiske salg betydeligt. Og så går det ikke mindst godt i Kina, siger Poul Pedersen.
Salget i Kina er styrket af, at der har været store problemer med mælk i landet. Det åbner banen for økologisk mælk fra Danmark.
- Vi tror på, at det er værd, at være i Kina. Men vi må aldrig glemme, at vi er skabt af økologiske landmænd for at sælge økologi i Danmark. Det må vi aldrig glemme, siger Poul Pedersen.
Store forventninger til 2016
Han forventer, at 2016 vil blive ligeså godt som 2015, hvis ikke bedre.
- Vi har arbejdet som gale i 27 år for at skabe en god historie, og det synes jeg, vi har gjort nu. Der er 200 arbejdspladser her ude nu. Da vi startede var vi fem.
- I år forventer vi i hvert fald stadig, at efterspørgslen vil være god, siger Poul Pedersen.
/ritzau/