Snapchat-bagmænd: Vi kan ikke stoppe folk i at ta' stoffer

Det er ikke bagmændenes problem, hvis 13-årige bliver fristet af stoffer på Snapchat. Sådan siger to unge mænd, der står bag en af landsdelens største konti.

Bagmændene bag den største narkokonto i Holstebro fortæller, hvorfor de sender billeder videre med tilbud om stoffer.
Bagmændene bag den største narkokonto i Holstebro fortæller, hvorfor de sender billeder videre med tilbud om stoffer.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Flere større byer i Midt- og Vestjylland har en bruger, der ligger ting op fra byen på Snapchat. Bag byprofilerne sidder ofte én eller flere administratorer.

TV MIDTVEST har mødt bagmændene bag den største Snapchat-profil i Holstebro, som har 1500 følgere, og som jævnligt deler billeder af stoffer. De to mænd bag Snapchat-gruppen vil kun være med til et interview, hvis de er anonyme. Derfor kalder vi dem A og B herunder.

Har delt billeder af folk, der ikke vil ha' det

Hvad er det for en Snapchat-gruppe, I har?

A: Det er en snap for alle mennesker, hvor alle kan dele, hvad de laver og sende det ind, de har lyst til. Og så er der mange piger, der også deler billeder af sig selv, som de ikke vil dele offentligt. Og når vi spørger pigerne, hvorfor de gør det - så siger de, at det er for at få et lille kick.

Hvor længe har I haft gruppen?

B: Vi startede i december.
A: Og så gik det bare stærkt de første dage. Herefter gik det lidt i stå, indtil vi begyndte at lave reklame for den på Jodel [socialt medie, red.], og så var vi allerede oppe på 8-900 inden nytår. I dag er vi helt oppe på ca. 1600 følgere.
Inden sommerferien håber vi at ramme 5-6.000, og inden året er omme måske 10.000.

Hvorfor lavede I gruppen? 

B: I starten lavede vi den bare, fordi vi kedede os. Vi havde set flere andre snapchatgrupper - f.eks Aarhus Tingen, og så tænkte vi - det kan vi også lave jo. Det skal man jo ikke bruge hjerne til, siger han og griner.

Aarhus Tingen fik en del kritik i medierne - det fik jer ikke til at overveje, om det var en god idé?

A: Vi så bare, at Aarhus Tingen blev slettet et par gange, og nu er det den tredje, der er oppe at køre - og så tænkte vi bare, at der har vi sgu en fordel. Vi ville bare køre vores bedre end dem og tænke over at passe på med at lægge billeder på af nogen, som ikke vil have det.
B: Det er jo sket for os et par gange, at folk har sendt billeder af andre mennesker, som ikke gider at have det. Og det kan vi jo ikke vide. Så der er mange, der har skrevet, om vi ikke vil slette billeder - og så svarer vi selvfølgelig, at jo - det skal vi nok. 

Billede fra Holstebro-kontoen af MDMA - også kendt som Molly, Emma og ecstasy - og som en 15-årig døde af i sidste uge.
Billede fra Holstebro-kontoen af MDMA - også kendt som Molly, Emma og ecstasy - og som en 15-årig døde af i sidste uge.
Foto: Affotografering af Snapchat

Stoffer på Snapchat

Der er masser af salg af stoffer på jeres Snapchat, har I ikke gjort jer nogle tanker om det?

B: Jeg tror bare, det har taget overhånd. Hvis vi ikke får særligt mange spændende Snapchats, så er der næsten kun folk, der spørger om stoffer - så bliver vi nødt til at lægge det op, for der skal ske noget.
A: Vi har snakket om at skrue ned for det. Ikke fordi, jeg ikke vil dele det. Men det er blevet for meget. Men du kan finde stoffer hvor som helst i dag, så hvis vi ikke deler det, så gør andre.

Er det ikke bare dårlige undskyldninger for at lægge det op?

A: Nej, det synes jeg ikke.

Ser I det, I gør, som kriminelt?

A: Nej, jeg ved ikke, hvad der skulle være ulovligt. Det er ikke os, der skriver, hvor de skal mødes osv. 
B: Det er jo ikke os, der sælger det.
A: Vi hjælper dem jo bare i kontakt, så jeg synes ikke, der er noget ulovligt i det.

Kunne I finde på at anmelde noget af det, I får sendt?

A: Nej.
B: Alt er anonymt!
A: Vi har lovet én ting fra start - alt er anonymt. Ellers gider folk jo heller ikke sende noget ind. 

Folk bestemmer selv, hvad de vil ta'

Men det er jo jer, der står som afsender på salget af stofferne - også stoffer som MDMA, som flere er døde af og indlagt på hospitalet på grund af i nyere tid. Hvorfor bliver I ved?

A: Folk bestemmer selv, hvad de vil ta'. Hvis jeg ikke deler det, og han ikke kan skaffe det i dag, så kan han skaffe det i morgen. Det er jeg 110 % sikker på. Hvis man vil ha' noget, så skaffer man det. 

Så det gør ikke indtryk på jer, at I formidler en kontakt med nogle stoffer, som er ret farlige?

A: Nej, det synes jeg ikke. Jeg tager det ikke så tungt og tænker ikke over det.
B: Vi tager jo heller ikke selv stoffer. Men hvis folk gerne vil tage dem, så skal de nok finde nogle stoffer. Og så er det vel lige meget, om det er igennem os eller nogle andre.

Men I gør det endnu nemmere at skaffe stoffer?

A: Ja, det gør vi, og sådan er det. Jeg er ret ligeglad med det. Det er op til folk selv, og jeg kan ikke stoppe folk fra at tage stoffer.

TV MIDTVEST er også blevet tilbudt hash og skunk adskillige gange på Snapchat.
TV MIDTVEST er også blevet tilbudt hash og skunk adskillige gange på Snapchat.
Foto: Affotografering af Snapchat

Ikke formålet at 13-årige tager stoffer

De dealere, vi har mødt gennem jeres Snapchat, fortæller, at fordi stofferne er kommet på Snapchat, så kommer der yngre købere. Nogle af de 13-14-årige, der sidder og følger jeres snap, de begynder måske at se stoffer som noget normalt, fordi de ser dem hver dag på jeres snap. Tænker I over, at I måske er med til at gøre, at 13-14-15 årige begynder at tage stoffer?

A: Hvis man kigger på det på den måde, er det selvfølgelig lidt stramt.
B: Men stoffer er udbredt så meget, at når du logger ind på Facebook, så ser du stoffer med det samme. Overalt ser du stoffer. Det er ikke vores formål at få 13-årige til at tage stoffer. Men hvis de bliver fristet af det, så skal jeg jo ikke stoppe dem.
A: Men jeg ved ikke, hvad vi skal gøre med alle de stoffer. Jeg synes bare, vi deler det, vi kan dele af det - der bliver i hvert fald skåret ned. Det er for meget. Men damerne, de bliver stadig delt.
B: *Griner højt*

Se mere om stofferne på Snapchat i TV MIDTVEST-programmet "Snavs på snappen":

9:00