Autisten Rasmus kan ikke få ram på kærligheden: - Bare rolig, jeg er ikke en hjernedød spasser
Autister har ofte svært ved at finde kærligheden. Rasmus Bach Boysen er én af dem.
Ved en computer i Herning udspiller der sig en ret usædvanlig scene, som nok de færreste kommer til at opleve i deres liv.
23-årige Rasmus Bach Boysen sidder foran skærmen sammen med sin mor. Sammen er de ved at oprette en datingprofil til ham.
Og samtalen over tastaturet, ja den er meget åben og ligefrem.
- Hvad ville en partner skulle gøre for at tænde dig? spørger Rasmus’ mor, Sonja Bach Vad, frimodigt.
- Fysisk berøring er jo altid den sikre, griner Rasmus Bach Boysen.
Udfordring med det sociale liv
Rasmus Bach Boysen har autisme med diagnosen Aspergers Syndrom.
Som mange andre autister har han ofte svært ved at begå sig i sociale sammenhænge, og endnu sværere ved at finde kærligheden.
- Jeg synes, netdating er forvirrende at navigerer rundt i. Jeg har skrevet til et par piger, men der er aldrig kommet respons tilbage. Jeg skriver til dem uden at virke overbrusende, men samtidig virke interesseret, men jeg synes aldrig, der kommer noget den anden vej, fortæller den 23-årige single.
Derfor får han nu hjælp fra sin mor til at skabe interesse hos de piger, der får øje på hans profil.
- Når vi sidder og snakker om sådan nogle personlige ting, så er der ikke noget, hvor jeg tænker, det kan jeg ikke tillade mig at spørge om, siger Sonja Bach og tilføjer:
- Han skal nok sige til mig, hvis han ikke synes, at vi skal snakke om det. Så kunne jeg aldrig drømme om at overskride det.
Drømmepigen
Rasmus Bach Boysen har længe ønsket sig en kæreste, og han har da også gjort tanker om drømmepigen.
- Hvis jeg skulle beskrive min drømmepige, så er det ok med en tynd figur. Gerne med lidt former og måske med briller. Jeg kan godt lide brunt hår, men ellers sød, kærlig og omsorgsfuld. Èn der gerne vil give noget, som jeg giver tilbage. Hun må gerne se lidt nørdet ud. Det gør jeg jo selv, så det kan jeg også godt lide, fastslår Rasmus.
Han sørger for at holde sig i god fysisk form med vægttræning og kick boksning. Og så dyrker han sin historiske interesse for 1. og 2. Verdenskrig.
- Jeg kalder det fysisk udlevelse af historiske interesseområder, lyder det fra Rasmus.
- Hvad skal man skrive i en datingprofil? Det er ikke ligefrem sælgende, siger han med henvisning til sin diagnose, mens arbejdet trods alt skrider fremad med at opdatere hans profil.
Det er ikke let, for Rasmus vil også gerne være ærlig omkring sin situation.
“Du skal vide, at jeg har en autisme diagnose og er udfordret på skolevanskeligheder,” lyder en af formuleringerne.
De forkerte typer
Den 23-årige er tidligere stødt på piger, som godt kunne have kærestepotentiale. Men han bliver desværre tiltrukket af de forkerte, mener han.
- Min erfaring siger mig, at de piger, jeg synes virker søde, oftest har et eller andet. Angst, depression eller sådan noget. Jeg ved ikke, hvorfor jeg ramler ind de typer, men af erfaring har jeg fundet ud af, at det kræver for meget af mig, til at jeg kan være i det. Hvis diagnosen er for tung, så er det svært for mig, vurderer han.
Og det er ikke den eneste ting, der udfordrer den kærlighedssøgende.
- Generelt er det sådan med autister, at de er enormt ærlige, og det kan jeg rigtig godt lide ved dem. Men det er også det, der gør, at de nogle gange bliver udnyttet, fortæller Sonja Bach Vad.
Ud over at være mor til Rasmus er Sonja Bach Vad også leder af Autisme STU i Herning - en særlig tilrettelagt uddannelse for autister. Så hun har god indsigt i, hvad der kan være den største udfordring for autister, når det gælder sociale relationer.
- Som autist siger man tingene, som de er. Rasmus siger også til mig, hvis han synes, mit tøj ser forfærdeligt ud, eller mit hår sidder mærkeligt, og det er der ikke noget ondt i. Man får, det man ser i et menneske med autisme, påpeger hun.
Håber stadig
Samtalen foran computeren fortsætter i en meget åbenhjertig atmosfære.
“Bare rolig. Jeg er ikke en hjernedød spasser,” vil Rasmus gerne have tilføjet i profilbeskrivelsen.
Han håber stadig på at finde kærligheden derude et sted.
- Alle mennesker har brug for noget nærhed både følelsesmæssigt og fysisk. Jeg føler, jeg har masser af kærlighed og omsorg at give, og det vil jeg gerne have tilbage, slutter han.