Beonistklubben bevarer håbet - kærligheden til B&O ruster aldrig
Tidligere ansatte på Bang & Olufsen tror stadig på koncernens fremtid trods nyt dårligt regnskab.
Hver tirsdag mødes en flok ældre mænd i en lagerbygning i Struer.
De er samlet, fordi de har én stor fælles interesse. Det er en interesse, der er tæt forbundet med Struer - nemlig byens store arbejdsplads Bang & Olufsen.
- Det er det, vi kalder B&O-ånden. Hvis du først får B&O ind under huden, så kan den ikke komme væk igen, fortæller en af mændene, Hans Vestergaard.
De omkring 25 mænd i klubben kalder sig Beonistklubben. De har alle arbejdet på Bang & Olufsen og samles nu for at registrere og reparere de mange gamle produkter, der bliver leveret til det lokale B&O-museum.
Denne tirsdag falder arbejdet sammen med, at Bang & Olufsen udgiver sit kvartalsregnskab, og som så mange gange før, er der tale om et regnskab, der skuffer investorerne. Et underskud efter skat på 76 millioner kroner og et fald i omsætningen på 31 procent, lyder nogle af overskrifterne.
Beonistklubbens medlemmer er vant til dårlige nyheder om deres gamle arbejdsplads. Men der skal mere til at få kærligheden til B&O til at tone ud.
- Det gør ondt, hver gang vi hører om dårlige regnskaber. Men for dem, der har beonismen inde i hjertet, er håbet der stadigvæk, siger Hans Vestergaard.
Bang & Olufsen blev grundlagt i Struer i 1925 af de unge ingeniører Peter Bang & Svend Olufsen. De første produkter var højttalere og mikrofoner, og siden fulgte blandt andet radioer, grammofoner, tv-apparater, telefoner, stereoanlæg og lydudstyr til bilen.
B&O lagde fra starten stor vægt på designet, og flere af produkterne har opnået ikonstatus. I de seneste år har koncernen dog haft svært ved at tjene penge, og det ene dårlige regnskab har afløst det andet - dog med undtagelse af regnskabsåret 2018/2019, som gav det første reelle overskud i flere år.
Flere analytikere spekulerer i et salg af koncernen. Beonistklubben tror stadig på en fremtid for B&O. Det gælder om at finde de helt rigtige produkter - og for Hans Vestergaard er det altafgørende, at fremtiden ligger i Struer.
- Det er selvfølgelig altid træls, når man hører om de røde tal, og det gør ondt ind i et gammelt B&O-hjerte. Vi har før set røde tal, hvor de så er blevet sorte på bundlinjen. Det skal nok komme igen, men det kræver, at vi bevarer B&O-ånden. Den er født i Struer, og der skal den blive ved med at være - for den dag, den ikke er her, kan jeg tvivle på, at den overlever, siger han.