Mette Kirstine sælger plakater til stolte lokale i små byer
Mkay Art har succes med at producere grafiske byplakater. Lige nu er flere byer på venteliste.
24-årige Mette Kirstine Hansen har travlt med at printe.
I ét år har hun solgt såkaldte by-plakater, der er grafiske fremstillinger af forskellige byer, som pynter på vægge i mange hjem.
Mette Kirstine Hansen fra Struer er langt fra den eneste, der producerer by-plakater – alligevel har hun oplevet så stor en efterspørgsel, at hun har sagt sit job op og satser på at kunne gøre forretningen Mkay Art til sin levevej.
- Efterspørgslen kom bare af sig selv. Jeg lavede slet ikke opsøgende arbejde. Der er tit nogen, der kontakter mig og vil have mig til at lave deres by, og så fortsætter det egentlig bare sådan, fortæller hun.
De små byer er det store marked
Årsagen til Mette Kirstine Hansens succes er ifølge hende selv, at hun har fundet et hul i markedet.
For mens der er mange, der laver by-plakater til de store byer med mange indbyggere, så er der ikke rigtig nogen, der laver plakater til de helt små byer.
- Jo mindre byen er, jo flere plakater sælger jeg. Når man bor i en mindre by, har man måske en anden lokal stolthed og tilknytning til byen. Folk er i hvert fald sindssygt gode til at støtte op om det, siger Mette Kirstine Hansen.
De mange henvendelser fra kunder, der efterspørger plakater med deres by, er så stor, at der lige nu er en lang venteliste.
- Jeg skal blandt andet have lavet plakater med Ikast, Klinkby, Lind, Hald Ege, Snejbjerg og Vildbjerg, siger iværksætteren.
Iværksætteri fra hjemmet
Det hele startede ved et tilfælde, da Mette Kirstine Hansen lavede en plakat med sin egen hjemby – Hodsager. Den plakat fik folk øjnene op for, og så gik det stærkt.
Plakaterne er lavet ud fra det samme koncept i alle byer.
Mette Kirstine Hansen, der har studeret kunsthistorie, sætter sig og studerer et kort over byen. Bagefter tegner hun kortet i sin egen stil og kører det igennem forskellige redigeringsprogrammer.
Resultatet er en cirkel med et tegnet kort over byen i forskellige farver. Nedenunder står byens navn i blokbogstaver.
Produktionen foregår i hendes lejlighed, der efterhånden bærer præg af iværksættereventyret.
I soveværelset står der en stor printer ved foden af sengen. Og køkkenet er også blevet til en pakkestation.
- Til at starte med var det fint nok. Der bestilte jeg ti rammer hjem ad gangen. Nu bestiller jeg 100 hjem, så det fylder en del mere. Det er klart, at jeg skal have noget, jeg kan være i. Men man skal starte et sted, siger hun.
Forsigtig med at drømme
Mette Kirstine Hansen fortæller, at hun selvfølgelig får en del ordrer fra folk, der bor i den by, der er på plakaten. Men hun får også bestillinger fra folk, der gerne vil have en plakat fra byer, de er flyttet fra.
- Der er mange forældre, der køber dem til deres børn, når de skal flytte hjemmefra, fortæller hun.
Selvom forretningen har taget fart på meget kort tid, så er Mette Kirstine Hansen forsigtig, når hun taler om fremtiden.
- Jeg synes, jeg er rimelig fortrøstningsfuld. Men det er nervepirrende at tænke på, hvor længe det varer ved, og om jeg kan blive ved med at leve af det. Lige nu ser det rigtig godt ud, siger hun.
Indtil videre har mere end 55 landsbyer været igennem Mette Kirstine Hansens printer.