Ny model for boliglån kan hjælpe Birgitte i Struer med at få solgt sit hus
Med en statsgaranti for boliglån vil regeringen hjælpe boligmarkedet i yderområderne. Det kan også blive en hjælp for Birgitte Hansen, der brænder inde med et hus i Struer.
I Struer bor Birgitte Hansen. Hun ville egentlig hellere bo på Sjælland, men hun kan ikke få solgt sit hus.
Det kan dog snart ændre sig, hvis et nyt forslag fra regeringen bliver vedtaget.
Forslaget går ud på, at der skal stilles statsgaranti for boliglån i yderområder som eksempelvis Struer.
I udspillet vil staten garantere for en fjerdedel af realkreditlånet svarende til 20 procent af boligens værdi. Det vil gøre det væsentligt nemmere at låne penge til en bolig, og dermed bliver det også nemmere for boligejere som Birgitte Hansen at sælge.
- Hvis det bliver lettere at købe hus i Struer, så vil flere også flytte hertil. Problemet er, at når man bor i et bestemt postnummer, kan man ikke låne penge, og Struer har et af de uheldige postnumre, siger hun.
Postnummeret skal ikke være den afgørende faktor
Regeringen mener, der er en skævvridning mellem muligheden for at få et boliglån i byerne og på landet, og det nye forslag skal udjævne den forskel til glæde for folk i yderområderne.
Helt konkret foreslår regeringen en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 procent af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser på under 8.000 kroner. Dermed garanterer staten for en fjerdedel af lånet.
- En statsgaranti på realkreditlån kan være med til at løsne op for mange flere handler på boligmarkedet, og på den måde kan vi vende den negative spiral i yderområderne til en positiv spiral, siger Simon Kollerup.
Med den nye plan håber Birgitte Hansen, at den årelange kamp med at få solgt huset i Struer snart vil være slut.
- Vi skal have den negative udvikling vendt, så folk kan se nogle muligheder i at bo et sted som Struer, som er et fantastisk godt sted at bo, siger hun.
Regeringens boliglånsmodel skal nu drøftes med den finansielle sektor.