Sidste dag med minkkommissionen: Ulovlige opkald pressede minkavlere som Kent
Minkommissionen har lavet sine sidste afhøringer. Minkavlere husker stadig, hvordan telefonopkald fra myndighederne pressede dem.
11. marts 2020 er en dato, de fleste danskere husker, fordi det meste af landet blev lukket ned.
På samme måde blev 4. november også en dag, de fleste minkavlere sent vil glemme. For det var her, statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde det klart, at alle mink skulle aflives.
Senere viste det sig, at der ikke var lovgrundlag for den beslutning. Derfor har en minkkommission brugt 32 dage på at afhøre nøglepersoner i sagen, og i dag var sidste dag.
Sidste dag handlede om de såkaldte action cards – altså de manuskripter, politiet brugte til at tale ud fra, når de ringede minkavlere op, for at fremskynde processen med at aflive raske mink.
Hvis avlerne efter politiets opfattelse sagde nej til at lade myndighederne tælle dyr op i begyndelsen af november, blev de folk fra politiet, som ringede, blandt andet instrueret i at sige at ”beslutningen er truffet”, viser en aktindsigt fra DR.
Minkavler: Meget frustrerende
DR skriver, at 250 minkavlevere fik opkald, og at otte ifølge Rigspolitiet havde sagt nej.
Kent Bjerregaard er forhenværende minkavler på Jegindø, og han var en af de otte, der fik en beklagelse for politiets adfærd. Selv mener han ikke, at han sagde nej til myndighederne.
Han bad dem blot om at komme efter 16. november. Men minkavleren oplevede at blive presset, fordi han blev ringet op.
- Det var meget frustrerende med alle de opkald. Det var ikke kun politiet. Det var også Fødevarestyrelsen og Forsvaret. Der var ingen der vidste, hvad den anden (myndighed red.) havde gjort, siger Kent Bjerregaard til TV MIDTVEST.
Formand tænker på en bananrepublik
Kent Bjerregaards mink var ikke smittede med corona, og farmen lå så langt fra en farm med smitte, at der ikke havde været lovgrundlag for det, hvis politiet havde sendt folk derud for at aflive dyr.
Kent Bjerregaard var ikke ene om at føle sig presset i den periode. Det kan formanden for de midtjyske pelsavlere, John Papsø, bevidne. Når han tænker på, at juraen bag politiets action card ikke var plads, får det ham til at tænke på en bananrepublik.
- Jeg håber, ledelsen inden for Rigspolitiet får en meget skarp udtalelse fra kommissionen, siger John Papsø.
Rigspolitichef: Sådan operer vi ikke
Rigspolitichef Thomas Fogde blev i dag afhørt af kommissionen.
Ifølge Ritzau gjorde han det meget klart, at politiet ikke bare tog ud på folks ejendom uden at tjekke lovgrundlaget.
- Sådan opererer dansk politi ikke. Og det har vi heller ikke gjort i den her sag, sagde Thorkild Fogde ifølge Ritzau.