Sofus droppede sin smartphone og blev mere nærværende
Elever på Venø Efterskole lægger smartphonen væk som del af et eksperiment. Men for én af eleverne er der intet nyt i den gammeldags telefon.
En blå Nokia 3310. Sølvgrå taster, og en lille sort skærm, hvor der ingenting sker, hvis du trykker på den.
Det er 10. klasse-eleven Sofus Buus Bildams telefon. Den er ikke ny, den er ikke smart, men den har ændret hans liv.
Sofus Buus Bildam går på Venø Efterskole.
Langt de fleste elever har en smartphone på sig konstant. Men ikke Sofus.
- Jeg havde en masse hobbier, som jeg gerne ville bruge mere tid på. Men til sidst på dagen, havde jeg ikke fået det gjort, og jeg følte, at jeg spildte mine dage, forklarer Sofus Buus Bildam.
For et halvt år siden lagde han sin smartphone i skuffen og erhvervede sig en Nokia 3310.
- Det er den, der er kendt for aldrig at gå i stykker. Det er en mursten, siger han og viser den lyseblå "mursten" frem.
En lignede telefon fra fortiden er også havnet i hænderne på hans kammerater på Venø Efterskole.
De har nemlig været med i et eksperiment, som TV MIDTVEST har fulgt, hvor smartphones afleveres i 10 dage og erstattes med en såkaldt "dumbphone" - en telefon, som stort set kun kan ringe og sms'e.
Det var en udfordring for de fleste at få telefonen i gang, og at finde ud af tastaturet. Men ikke for Sofus Buus Bildam.
Han har haft sin dumbphone i et halvt år inden eksperimentet, og allerede 10 minutter efter eksperimentet er skudt i gang, er han overvældet af spørgsmål fra kammeraterne.
- Det er jo også ret forvirrende at finde ud af, hvordan tastaturet virker, men det er nok bare lige de første par dage, siger han roligt.
Blev mere nærværende
For et halvt år siden besluttede Sofus Buus Bildam at lægge smartphonen fra sig.
- Jeg følte, at jeg spildte min tid på at sidde og kigge på Instagram og se ligegyldige videoer af fugle og en eller anden, der spiser en is. Så jeg besluttede, at jeg ville lægge den fra mig, så jeg kunne bruge tid på det, der faktisk betyder noget for mig, forklarer han.
Og skiftet ændrede en hel del.
Han blev mere opmærksom på sine omgivelser og mere til stede, mener han selv.
- Man bliver helt af sig selv mere reflekterende, fordi man får mere tid, hvor man keder sig, hvilket sætter dine tanker i spil. Jeg tror, man kan finde flere løsninger på sine problemer, og jeg blev mere nærværende, siger Sofus Buus Bildam.
Hold ud, det bliver nemmere
Som den eneste på sin efterskole havde han allerede før eksperimentet med 10 dage uden smartphone god erfaring med at mestre en Nokia uden apps.
Det var svært at lave vanerne om, men det blev nemmere med tiden, fortæller han.
- Man er jo vant til at ligge og se på noget på telefonen, indtil man bliver så søvnig, man ikke kan holde øjnene åbne. Nu ligger jeg mig bare til at sove. I starten kom der en masse tanker vrimlende, men efter noget tid blev det godt, fortæller Sofus Buus Bildam.
Og derfor tror han også på, at kammeraterne får noget ud af at slippe smartphonen i 10 dage.
- De skal nok klare det, jeg tror, det bliver spændende, smiler han.