Leder af teltlejr har sagt op: Kan ikke se mig selv i jobbet
Efter flere måneders frustration har lederen af teltlejren i Thisted, Mika Røsholt, sagt op. Hun kan ikke længere se sig selv lede i lejrens rammer.
Små ti måneder på de beskedne kvadratmeter i teltlejren i Thisted har varet længe for lejrens asylansøgere. Nu er det også blevet for længe for lejrens afdelingsleder, Mika Røsholt.
- Det giver ikke 100 procent mening for mig det her længere.
Hun har sagt sin stilling op, fordi flowet i lejren er stoppet, ligesom hun oplever, at der bliver placeret hårdere flygtninge i lejren med større problemer, end de tidligere har været vant til at håndtere. Senest har lejren haft to voldelige episoder mod personalet.
- Jeg synes det er ærgerligt, at det er blevet en permanent løsning for beboerne, og jeg kan ikke rigtigt se mig selv blive ved med at holde gejsten oppe for beboerne og personalet, siger Mika Røsholt.
Fra midlertidig til permanent løsning
En af dem, der har boet i lejren siden december, er Barzan Mahomodi. På sine få kvadratmeter i en bås i lejrens gymnastiksal har han masser af tid til at undre sig over den besked han fik, da han flyttede ind.
- I skal kun bo her i to eller tre uger. Men nu er tre uger snart blevet til 10 måneder. De har ikke holdt deres løfte, siger den 28-årige iraner.
Barzan Mahomodi er langt fra den eneste, som har boet så længe i lejren. Centerets egne registreringer viser, at de i månederne februar og marts sendte i alt godt 140 enlige mænd væk fra telte og gymnastiksale og ud i almindelige flygtningecentre.
I juni og juli er det tal faldet til godt 40 eller under en tredjedel. Centerets egen optælling viser også, at cirka 50 asylansøgere har boet i lejren siden december.
- Det virker sådan lidt mere permanent, altså, at folk skal blive her indtil deres sag er afklaret. Det var ikke den forståelse, jeg havde fået, eller vi havde fået her på centeret, da vi startede op. Det er ikke sådan, at beboerne bliver frustrerede eller udadreagerende på os, men mere at de sådan bliver indadvendte deprimerede og sådan ængstelige, siger Mika Røsholt.
Beboerne bliver mere hardcore
De seneste måneder har Mika Røsholt også oplevet en ændring i forhold til de asylansøgere, der flytter ind i lejren.
- De virker lidt mere hardcore, de personer vi har fået ind de seneste måneder. Vi prøver selv at sige fra og gøre Udlændingestyrelsen opmærksom på, at, hey, det her duer ikke rigtigt, men tit er tingene eskaleret, før jeg sidder i en position, hvor jeg kan gøre noget, siger Mika Røsholt.
Den afgående afdelingsleder har selv oplevet trusler fra beboerne. En enkelt gang har Mika Røsholt fået skubbet et bord ind i sig og måtte ringe til politiet. Lejrens personale har også fået kastet en flaske efter sig, mens det i sidste uge kulminerede med et decideret overfald mod to nattevagter, hvor den ene blev indlagt.
- Hvis vi lige pludselig står i en situation, hvor vi får primært får fysisk ustabile hertil, hvilket jeg ikke ved, det er bare det, der er et billede på lige nu, så bliver de ansatte selvfølgelig nødt til forholde sig til, om de kan se sig selv i det her. Og det er bare det, jeg også gør, siger den afgående afdelingsleder, Mika Røsholt til TV MIDTVEST.
Støjberg: Det er et asylcenter, ikke et modtagecenter
Udlændinge-, integrations- og boligminister, Inger Støjberg fra Venstre afviser, at hun vil ændre på forholdene i lejren, eller flytte asylansøgerne til andre asylcentre.
- Teltlejrene bliver her jo som udgangspunkt. Jeg synes jo det er trist, hvis hun (Afgående afdelingsleder, Mika Røshot, red.) ikke kan se sig i det system, som der er bygget op. Altså, jeg synes ikke, at der er noget galt i den måde, vi behandler asylansøgere på i Danmark. Det varer lang tid, inden man får afgjort sin sag, og det vil jeg gerne ændre på. Jeg vil gerne have, at vi får et større flow i asylsystemet, så dem, der kommer hertil, får afgjort deres sager hurtigere, så dem, der reelt er forfulgte, skal blive her, og dem, der ikke er forfulgte, skal jo så sendes hjem noget hurtigere.
Har I været gode nok til at kommunikere ud, hvor længe asylansøgerne skal bo her?
- Det kan man altid diskutere. Men jeg har aldrig lagt skjul på, at man kan bo i de her teltlejr, indtil ens sag er afgjort. Det her er jo ikke et modtagecenter, det her et asylcenter, siger Inger Støjberg og understreger, at overfaldene og truslerne mod de ansatte ikke er i orden.
- Selvfølgelig skal man ikke som medarbejder på et asylcenter, lige gyldigt hvilket center det er, så skal man jo ikke gå utryg på arbejde. Man skal jo ikke udsættes for de her ting, siger Inger Støjberg til TV MIDTVEST.
Mika Røsholt har haft jobbet siden april og er altså den anden afdelingsleder, der tjekker ud i centerets små ti måneder lange levetid.