Arkæolog efter sjældent fund: - Det er jo vanvittigt
En pragtøkse og en dobbeltansigtet gudefigur dukkede pludselig op under jordens overflade sydvest for Thisted.
- Der er jo ikke nogen af os, der nogensinde har oplevet noget lignende.
Sådan lyder det fra Marie Posselt, der er arkæolog ved Museum Thy efter. Hun troede næsten ikke på det, hun så, da en amatørarkæolog i tirsdags gjorde et yderst sjældent fund i en udgravning i Kallerup sydvest for Thisted.
Peter Jensen fra Snedsted var egentlig ude for at kigge efter fly, der var faldet ned under 2. verdenskrig. Pludselig signalerede detektoren, at der gemte sig noget under overfladen, men da Peter Jensen fik gravet ned i jorden med sin spade, var det noget ganske andet end flydele, han fandt.
- Så kom vi jo over og kiggede med, og så kunne vi godt se, at det var en pragtøkse, og det var jo bare vildt i sig selv, fortæller Marie Posselt.
Men det skulle blive bedre endnu. For i den bunke af jord, som Peter Jensen havde gravet op, lå endnu en skat. En dobbeltansigtet gudefigur med horn, der har siddet på toppen af stav.
- Vi var sådan helt... Vi kunne næsten ikke rumme det og måtte også reagere fysisk ved at hoppe lidt på stedet, siger Marie Posselt om den første reaktion.
Hun vil vove at påstå, at der ikke rigtig er nogen, der har fundet noget tilsvarende de seneste 100 år.
- De hornede figurer er sådan noget, man ser i de gamle lærebøger - det er ikke noget, man finder længere. Men det gør man så alligevel. Så det var virkelig med bankende hjerte, at vi så det. Vi gik alle sammen rundt og var glade, og vi kunne slet ikke være i os selv nærmest. Det her med, at man får så direkte indblik i gudeverdenen, det er ikke sket de sidste 100 år. Jeg ved faktisk ikke, hvornår de sidste fundne offerfund er fra.
Udstilles først om flere år
Nænsomt og med stor forsigtighed fik arkæologerne støbt gips omkring øksen, hvorefter den kunne tages med på museet sammen med bronzefiguren. Nu venter en længere proces, hvor Marie Posselt blandt andet håber på, at fundet kan blive CT-scannet.
- På den måde kan vi ret hurtigt få et relativt nøjagtigt indtryk af, hvad det er, der er deponeret i fundet udover den økse og gudefigur, som vi allerede kender til, forklarer hun.
Metal kan nemlig bevare organisk materiale, og derfor håber Marie Posselt og museet, at der kan være rester at finde på skattene.
- Hvis der er lagt et klæde, noget læder eller noget andet ned med genstandene, så har de mulighed for at finde ud af det.
Derefter skal skattene behandles af en konservator. Så det bliver ikke lige foreløbigt, at nysgerrige kan se de to genstande på museum.
- Der går sikkert år, før det bliver udstillet. Ting tager tid. Det tager lang tid at grave sig gennem sådan noget. Og så skal det jo konserveres og behandles efterfølgende, så det kan holde for evigt, siger Marie Posselt.