Bunkermuseum får lov til at beholde gamle tyske maskingeværer
Nationalmuseet har besluttet at forære 17 historiske våben til Bunkermuseum Hanstholm.
Bunkermuseum Hanstholm, der hører under Museum Thy, har fået en gave af Nationalmuseet.
Det drejer sig om 17 våben - først og fremmest tyske maskingeværer fra anden verdenskrig - som museet i Thy tidligere har lånt af Nationalmuseet.
- Vi er glade og lettere over at få våbnene til evig arv og eje. Nu sover vi mere roligt om natten, siger museumsinspektør ved Museum Thy, Jens Andersen, i en pressemeddelelse.
De 17 historiske våben har siden 2002 været udstillet i Hanstholm, men blev for nylig sendt tilbage til Nationalmuseet for at blive deaktiveret, som det hedder på fagsproget. Det drejer sig om at sikre, at de ikke længere kan skyde. Og nu vender de altså tilbage til Hanstholm.
Bunkermuseet er ikke alene om at få gaver af Nationalmuseet, som også har besluttet at overdrage historiske våben til Hobro og Christiansø.
Sund fornuft
- Genstandene hører til i lokalområdet, hvor de formidler en del af Danmarkshistorien, lige dér hvor den foregik, siger Jørgen Walseth, der er museumsinspektør ved de krigshistoriske samlinger på Nationalmuseet.
- Vi synes, at det i dette tilfælde er sund fornuft, at man lokalt også får ejerskabet over genstandene, så det fremover står dem mere frit, hvordan de vil bruge dem, uden at de behøver at spørge os om lov først.
I Hanstholm mener museumsinspektør Jens Andersen, at historien om de tyske maskingeværer drager paralleller til krigen i Ukraine, hvor det er vigtigt at skaffe tilstrækkeligt med våben.
- Maskingeværerne er en vigtig del af vores udstilling og fortæller historien om, hvordan tyskerne fik svært ved at skaffe nok våben, efterhånden som de erobrede det meste af Europa, og derfor måtte bruge våben, som de løbende erobrede fra franskmænd, belgiere og russere. Disse våben blev brugt i Danmark under besættelsen og er derfor både et stykke Danmarkshistorie såvel som verdenshistorie, siger han.