Flere tusinde måger dør af frygtet sygdom

Langs vestkysten er omkring 3000 hættemåger døde af fugleinfluenza alene i år. Derfor holder Naturstyrelsen og Aarhus Universitet godt øje med dem i disse dage.

3:49
Forskere holder ekstra godt øje med fuglekolonierne i disse dage.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

En lille ø ved Agger Tange er et populært ynglespot for mange fugle. Men lige nu er der fyldt med døde fugle - især døde hættemåger. Flere hundrede hættemåger er døde af fugleinfluenza de seneste uger, og omkring 3000 hættemåger er døde langs vestkysten i år.

Derfor holder Naturstyrelsen og forskere fra Aarhus Universitet ekstra øje med fuglekolonierne på øen lige nu. En af dem er Thomas Bregnballe, som er seniorforsker på Aarhus Universitet.

- Der kan opstå en variant, som kan smitte fra fugl til mennesker, og så videre fra menneske til menneske. Det vil vi meget nødigt se, for så kan vi risikere at få en ny covid-19-udfordring.

Døde unger

Fødevarestyrelsen har undersøgt flere hundrede døde fugle, hvor hovedparten var døde af fugleinfluenza. I mange år har Thomas Bregnballe fulgt fuglene ved kysten. Derfor er han også vant til at se døde fugle, men ikke så mange.

- Der er stort set ikke nogle unger at finde i kolonien, så det er helt tydeligt, at måske 90 procent af alle ungerne er døde.

Det er både voksne fugle og unger, der dør af fugleinfluenzaen.
Det er både voksne fugle og unger, der dør af fugleinfluenzaen.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Hvis en inficeret fugl først kommer ind i kolonien, så kan det gå hurtigt. Sygdommen smitter ved fysisk kontakt, og på få dage kan den sprede sig rundt til de andre fugle i kolonien.

Kun et par procent

Fødevarestyrelsen følger udviklingen, og de indsamlede fugle sendes til Statens Serum Institut, hvor de bliver undersøgt for, om de har fugleinfluenza - og hvilken type de i så fald har.

Selvom der er mange døde hættemåger og bestanden er gået tilbage i Danmark, så er det ikke sikkert, at fugleinfluenzaen får konsekvenser på længere sigt for arten:

- Det vil måske kun være et par procent af den samlede bestand, der dør som følge af fugleinfluenzaen, fortæller Thomas Bregnballe.

Hvis man finder en død fugl, skal man ikke røre ved den. I stedet kan man tage et billede af den og sende det til Fødevarestyrelsen i deres app FugleinfluenzaTip.