Hanstholm Fyr fylder 175 år
En fødselsdag af de helt sjældne blev i dag fejret i Hanstholm. Byens gamle fyr blev nemlig fejret af over 100 fremmødte gæster.
I dag er det 175 år siden, Hanstholm Fyr kastede sit lys udover havet for første gang. Det blev markeret med fællessang, kagemand og flere taler om betydningen af det nu 175 år gamle fyr.
- Fyret har i 175 år sendt lys over havet. Det er stadig en smuk og vigtig bygning for lokalområdet, da det knytter hav og land sammen, fortæller Charlotte Boje H. Andersen, der er museumsdirektør på Museum Thy.
Hanstholm Fyr var det første fyrtårn, der blev bygget på den jyske vestkyst. Før 1843 var der kun fyr på Skagen og i de indre farvande, men der var ude på de store verdenshave et stort behov for et fyrtårn at navigere efter. Der er nemlig talrige af eksempler på forliste skibe langs den jyske vestkyst gennem århundrederne.
Tidligere folketingsmedlem for Venstre Svend Heiselberg var en af de fremmødte talere, og for ham har Hanstholm Fyr en helt særlig betydning. Han startede nemlig som fisker i 1950, og her oplevede han, hvad fyret betød for havets arbejdende folk.
- Vi havde ikke de samme moderne på bådene, som de har i dag. Strøm og vind gjorde, at man ikke altid kunne være sikker på at komme derhen, hvor man ville, så Hanstholm Fyr var altafgørende for at kunne navigere. Det er jo et kraftigt fyr med over 8000 lys, så det kunne ses på afstand, fortæller Svend Heiselberg.
Til arrangementet mødte over 100 mennesker frem, der sammen kunne overvære Svend Heiselbergs fortælling om sin 20 år lange karriere som fisker.
- Fyret betyder så meget for alle dem, der har beskæftiget sig på havet. Derfor glæder det mig også, at der er nogen, der vil være med til at sætte pris på det, siger Svend Heiselberg.