Pludselig rystede husene: Det sydlige Thy ramt af jordskælv
Onsdag morgen skete der det største jordskælv i Danmark siden 2018. Ud fra kysten ved Thyborøn blev der målt et jordskælv til 3,4 på Richterskalaen.
Hvis du bor i det sydlige Thy og var ved at få morgenkaffen galt i halsen, fordi dit hus begyndte at ryste, så er du nok en af dem, der har oplevet et jordskælv onsdag morgen.
Klokken 6.58 skete der nemlig et jordskælv ud fra kysten ved Thyborøn.
- Det var ikke kæmpestort, men det var et nydeligt jordskælv. Der kan godt gå et par år mellem, vi er der oppe omkring, siger Tine Larsen, der er seniorforsker i seismologi ved GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).
Jordskælvet var så kraftigt, at det kunne mærkes nogle steder i Thy. Jordskælvet målte 3,4 på den lokale Richterskala, og i danske forhold er det et forholdsvist stort jordskælv.
- Der mange små jordskælv hvert år i Danmark, som man ikke kan mærke. Men senest, vi havde et jordskælv på den her størrelse, var i september 2018. Der var der et jordskælv i Holstebro, som målte 3,6 på Richterskalaen, fortæller Tine Larsen.
Husene har rystet
Jordskælvet var dog meget lille i forhold til det, som de oplever i for eksempel Sydamerika eller i det sydlige Asien. Alligevel har borgerne i det sydlige Thy kunnet mærke rystelserne.
- Folk har kunnet mærke, at deres hus pludselig rystede en smule og knagede, og det overrasker selvfølgelig borgerne. Nogle har også hørt en dyb lyd fra jordskælvet. Heldigvis har mennesker, der bor i Thy, oplevet det før, siger Tine Larsen fra Geus.
Nogle borgere i Thy har også allerede meldt til GEUS, at de har mærket jordskælvet. Det er folk fra blandt andet Hurup, Vestervig og Ydby, som seniorforskeren kalder de sædvanlige steder for jordskælv i Danmark.
Tine Larsen fortæller, at de gerne modtager flere beretninger fra mennesker, der onsdag morgen har mærket jordskælvet. Det kan gøres gennem et indberetningsskema på GEUS.dk.