Tonstungt arbejde i Thy: Hundborgstenen graves fri

Man regner med, at Hundborgstenen er Danmarks sjette største og vejer 170 tons. Nu skal det vise sig, om det holder stik.

Fredag eftermiddag er en større del af stenen gravet fri.
Fredag eftermiddag er en større del af stenen gravet fri.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST
Opdatering

Opdateret klokken 18.45:

De foreløbige opmålinger af Hundborgstenen viser, at det er Danmarks sjettestørste sten.

    Man ved, at den er kæmpestor.

    Men præcist hvor stor Hundborgstenen i Thy er, vil vise sig, når den nu bliver gravet fri.

    Tidligt fredag morgen begyndte et entreprenørfirma at fjerne jorden omkring den store sten, der ligger næsten helt begravet på en landmands mark uden for Hundborg. Det er bogstaveligt talt en opgave i den meget tunge vægtklasse, som Thisted Kommune har afsat en halv million kroner til.

    - Det er et helt specielt projekt, og ikke noget vi kommer til igen. Det er én gang i livet, siger René Melgaard Nielsen, der er projektleder i Thisted Kommune.

    Man regner med, at Hundborgstenen vejer omkring 170 tons og måler seks gange fem gange fire meter. Men man ved det ikke, fordi det meste af stenen ligger under jorden.

    Skal formentlig flyttes 50 meter

    GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland - præsenterede sidste år en top 10 over de største sten i Danmark. Hundborgstenen var ikke med på listen, fordi den ligger skjult, men hvis det med de 170 tons holder stik, vil den være den sjettestørste i Danmark og den tredjestørste i Jylland.

    - Vi ved det ikke, men nu må vi se, når vi kommer i bund, siger René Melgaard Nielsen.

    2:30
    SE OGSÅ: Indslag om Mørupstenen fra Herning og Danmarks andre store stene. Fra september 2018.

    Det er planen, at Hundborgstenen skal blive en ny turistattraktion. Arbejdet er en del af et udviklingsprojekt omkring Hundborg, Snedsted og Sjørring, og det er de lokale, der har ønsket, at stenen skal graves fri.

    - Stenen er en del af historien, der går rigtig langt tilbage. Den skal stå som et fyrtårn for Thisted Kommune, siger René Melgaard Nielsen.

    Når arbejdet med at grave jorden væk er afsluttet, venter endnu en stor opgave. Kommunen regner nemlig med at flytte den tonstunge sten til en ny placering i nærheden.

    - Nu må vi se, om det kan lade sig gøre, men forhåbningen er, at vi skal have den flyttet ned 50 meter herfra, hvor vi skal have noget parkering og en sti, så alle kan komme op og se stenen, siger René Melgaard Nielsen.

    Eksternt link - se en opgørelse fra GEUS over Danmarks største sten

    1:31
    Se video fra arbejdet her - og et interview med René Melgaard Nielsen.
    3:03