Gymnasieelever: En hård tone kan være tegn på venskab
En ny megafon-undersøgelser viser, at et flertal af danskerne mener, at tonen i det offentlige rum er blevet grovere. Det er dog ikke nødvendigvis en negativ ting, mener flere gymnasieelever.
Selvom tre ud af fire midt- og vestjyder mener, at tonen i det offentlige rum er blevet grovere, så er en grov tone ikke nødvendigvis altid et udtryk for negativitet. Nogle gange kan den hårde tone faktisk være ment som et symbol på, at man er gode venner. Det fortæller elever fra Herning Gymnasium.
- Jeg synes ikke, det er en negativ ting, fordi de her skældsord bare er blevet en del af hverdagen. Hvis jeg nu kalder min veninde for en bitch, så mener jeg faktisk, at vi er så gode veninder, at jeg godt kan tillade mig at kalde hende det, fortæller Sarah Færge Danielsen, der er gymnasieelev på Herning Gymnasium.
- Jeg synes ikke, det er skidt. Det er sådan udviklingen er. Vi ser det over det hele. Vi ser det på nettet, og selv små børn begynder at snakke sådan der. Det er selvfølgelig noget, vi skal tænke over, fordi vi bliver også nødt til at tænke over, hvordan andre opfatter, hvordan vi taler til hinanden, fortæller Frederik Lund Petersen, der er gymnasieelev på Herning Gymnasium.
På Plejecenter Lind er det dog ikke den samme forståelse af den hårde tone, der regerer. Her kan man sagtens genkende, hvordan tonen har udviklet sig til det grovere gennem tiden.
- Jeg oplever, at vi taler grimmere til hinanden i dag end førhen, og det oplever jeg især blandt unge mennesker. Det er meget anderledes, end dengang jeg var ung. De har udviklet sig på den måde, at de har deres egne meninger. Førhen havde man mere den her "mor og far har altid ret" mentalitet, fortæller Hanne Lind, der er pensionist og beboer på Plejecenter Lind.
Forskel på målgrupper
Det er en undersøgelse, som Megafon har fortaget for TV2 og TV2-regionerne, der fortæller, at tre ud af fire danskere er helt eller overvejende enige i, at tonen mellem folk i det offentlige rum generelt er grovere i dag, end den var for ti år siden. Det betyder dog noget, hvem tonen er rettet imod, mener gymnasieeleverne.
- Jeg snakker pænt til mine forældre, men til mine veninder er det noget andet, fortæller Sarah Færge Danielsen.
- Hvis jeg er sammen med mine venner, så snakker jeg jo anderledes, end hvis jeg er hjemme hos min bedstemor for at drikke kaffe, fortæller Frederik Lund Petersen.
Det ændrer dog ikke på Hanne Linds opfattelse af det hårde sprogbrug i det offentlige rum.
- Jeg synes ikke, det er særlig pænt. Det burde stoppes omgående, fortæller Hanne Lind.