Tonen er blevet grovere: Chauffører bliver kaldt børnelokkere
Tre ud af fire midt og vestjyder mener, at tonen mellem folk i det offentlige rum er blevet grovere de senere år. Det viser en helt ny megafon-undersøgelse, som TV2 og TV2-regionerne sammen har fået lavet.
Tre ud af fire midt og vestjyder synes, at tonen blandt folk generelt er blevet grovere i dag, end den var for ti år siden. Det mærker de blandt andre hos busselskabet Herning Turist, hvor de ansatte chauffører skal finde sig i lidt af hvert, når de til hverdag sætter sig bag rattet.
- Chaufførerne bliver kaldt uanstændige, og de bliver kaldt for uansvarlige. De får at vide, at de kører som en brækket arm, og de bliver endda kaldt børnelokkere, fortæller Ronny Gasbjerg, der er daglig leder hos Herning Turist.
I en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV2 og TV2-regionerne, har 3030 danskere fortalt, hvad de mener om tonen i det offentlige rum. Her svarer 2288 respondenter, at de er helt eller overvejende enige i, at tonen mellem folk i det offentlige rum generelt er grovere i dag, end den var for ti år siden.
Hos Herning Turist betyder det, at virksomheden på daglig basis må bruge tid og kræfter på at undersøge forløbet, når chaufførerne er udsat for groft sprogbrug fra passagerer.
- Vi går jo ind og undersøger hvergang, hvordan chaufføren opfører sig, og hvordan vedkommende kører. Bremser de hårdt, kører de for stærkt og hvordan er turens forløb? Det bruger vi jo energi på at undersøge, fortæller Ronny Gasbjerg.
- Jeg vågner tit klokken tre om natten
Dan Agerskov er buschauffør og kører til dagligt skolebus på flere ruter for Herning Turist. Han fortæller, hvordan overfusninger har påvirket hans nattesøvn.
- De kan jo komme ind i bussen, og så kan de stå og skrige én op i hovedet. Da jeg startede med at køre bus tilbage i 90erne, hørte man overhovedet ikke sådan noget. Det betyder jo, at der ryger et par timers søvn om natten indimellem. Jeg vågner tit klokken tre om natten, fordi jeg tænker over, at det er en mærkelig måde, folk taler til os på, fortæller Dan Agerskov.
I megafon-undersøgelsen fortæller 76 procent, at de oplever, at børn i dag taler værre til de voksne, der ikke er deres forældre, end de gjorde for ti år siden.
På Tvis Skole underviser man i dag eleverne i god tone. Det gjorde man ikke for ti år siden, men skolelederen er samtidig ikke i tvivl om, hvor børnene har fået det grove sprog fra.
- Børnene ser, hvad de voksne gør. De ser, det er legalt at tale grimt til hinanden. De ser det, når de lukker op for TV, eller når de går ude i samfundet, og så prøver de det selvfølgelig af, når de kommer ind i skolen, fortæller Solveig Irene Mogensen, der er leder på Tvis Skole.