Her bor 12 udviklingshæmmede: Alvorlig fare for patientsikkerheden

De konstaterede fejl udgør en større risiko for patientsikkerheden.

Kernehusets formål er at skabe og vedligeholde et kristent hjem for 12 voksne mennesker med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, står der på hjemmesiden.
Kernehusets formål er at skabe og vedligeholde et kristent hjem for 12 voksne mennesker med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, står der på hjemmesiden.

"Forholdene udgør en betydelig fare for beboerne på Kernehuset."

Sådan lyder begrundelsen for et påbud, som Styrelsen for Patientsikkerhed har givet til en institution i Ans nær Silkeborg.

Kernehuset, som stedet hedder, er hjem for 12 udviklingshæmmede voksne, og det fik for nylig et varslet besøg af styrelsens medarbejdere.

Her blev der konstateret mangler i medicinhåndteringen, risiko for gammel medicin og manglende instrukser af personale, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i sin tilsynsrapport på baggrund af besøget.

"Vi har i vurderingen lagt vægt på, at fejl og mangler i medicinhåndteringen generelt rummer en alvorlig fare for patientsikkerheden. Herunder risiko for fejlmedicinering eller manglende medicinering", står der.

Utilstrækkelig behandling

Ved tilsynet blev der gennemgået tre journaler og foretaget tre medicingennemgange samt interview af lederen og en medarbejder.

Styrelsen vurderede, at der er en risiko for, at patienter bliver behandlet med medicinske produkter, hvor holdbarhedsdatoen er overskredet, hvis personalet ikke sørger for at bortskaffe det.

"Behandling med medicinske produkter, hvor holdbarhedsdatoen er overskredet, rummer en risiko for utilstrækkelig behandling, da produktets virkning kan være ændret eller nedsat, eller virkningen kan være helt fraværende", står der videre i rapporten.

Vil finde en løsning

Baggrunden for tilsynet, der blev udført 6. juni, var, at Styrelsen for Patientsikkerhed havde udvalgt Kernehuset ved en tilfældig stikprøve.

Siden da har lederen, Linda Arnbjerg, været i dialog med flere instanser, skriver hun i en besked til TV2 Østjylland.

- Vi har været i dialog med sygeplejerskerne fra kommunen, som doserer medicinen, for en bedre løsning og med Styrelsen for Patientsikkerhed for at leve op til de gældende krav, skriver hun.

Linda Arnbjerg forventer, at der bliver rettet op på kritikpunkterne, men ønsker ikke at uddybe yderligere.

Når det er konstateret, at påbuddet er efterlevet, bliver det fjernet.