Din kaffe er dyr – og den bliver kun dyrere

Klimaforandringer og underskudsproduktion i kaffemarkedet har sat sig i priserne på kaffe. På et kafferisteri ved Ulfborg er man dog relativt fortrøstningsfulde.

2:36
Bjørn Toft Mathiesen er ejer af Hedekaffe nær Ulfborg, og han var i starten af 2024 med i konkurrencen om at blive Europas bedste te/kaffe/varm drik.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Danskerne elsker kaffe.

Det bliver drukket i litervis på landets cafeer, arbejdspladser og i hjemmene. Men den sorte drik er ved at blive en dyr fornøjelse.

Lige nu svinger kaffeprisen på et rekordhøjt niveau, som meget vel kan nå nye højder den kommende tid.

Efterspørgslen på kaffe er nemlig stigende. Samtidig truer høje temperaturer produktionen af kaffe, der allerede nu har svært ved at levere til det voksende antal kaffedrikkere.

Det fortæller Jørgen E. Olesen, professor i klimaforandringer og landbrug ved Aarhus Universitet.

- Kaffen bliver kun endnu dyrere i fremtiden, siger han.

Kaffeplanten er ifølge Jørgen E. Olesen egnet til at vokse i skyggen af andre planter. Men sådan vokser de bare ikke på kaffeplantagerne i Brasilien, Columbia og andre produktionslande, og derfor er de sårbare, når de høje temperaturer rammer.

Steget 69 procent på et år

På det globale råvaremarked er gennemsnitsprisen på arabicakaffe ifølge tal fra markedsanalysefirmaet Trading Economics steget med mere end 69 procent det seneste år.

I slutningen af september nåede den sit højeste i 13 år, da kaffen blev noteret til 2,73 dollar for et pund, og det er noget, der påvirker danske importører direkte, når de køber den rå vare.

Blandt andre virksomheden Frellsen Kaffe og Chokolade, der rister på bønner og sælger kaffe i egne butikker, udvalgte specialbutikker og til en lang række virksomheder.

- Jeg kan ikke spå om fremtiden, men jeg har ingen forhåbninger om, at det falder til ro, siger Henrik Frellsen, direktør for Frellsens kaffeforretning.

Henrik Frellsen nævner tørken i Brasilien som en udfordring, der kan påvirke priserne på sigt:

De sidste tre år har der været underskud af kaffeproduktion. Hvis tørken fortsætter, bliver det endnu et år med underskudsproduktion. Det vil sætte sig i priserne. Jeg tror simpelthen bare, at vi med det her klima skal indstille os på højere kaffepriser.

Dyr vietnamesiske bønner

I nærheden af Ulfborg har Bjørn Toft Mathiesen også bemærket, at kaffemarkedet kan være en foranderlig størrelse.

Han er indehaver af kafferisteriet Hedekaffe, som blandt andet leverer kaffe til LIDL. Så han er vant til at indkøbe store mængder kaffe. 

- Når man kigger på markedet, så er der sket rigtig meget, eksempelvis i Asien, hvor vi får mange bønner fra, siger han til TV MIDTVEST. 

Hedekaffe -  Bjørn Toft Mathiesen
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Her er det især store kinesiske opkøb, der har spillet en rolle, fortæller Bjørn Toft Mathiesen.

- Det har gjort, at de her vietnamesiske kaffebønner, som vi bruger mange af, de steg meget markant i indkøbspris, siger han.

Derfor har han måttet afsøge markedet for andre bønner, der kan matche den type, han har brugt indtil videre.

Generelt oplever han er kaffepriserne er stigende i øjeblikket. Men det er dog ikke på alle typer, at han oplever, at priserne lige så markant, som de har gjort på de vietnamesiske bønner. 

Bjørn Toft Mathiesen anskaffer kaffe ved at købe det fri gennem et tysk firma. Når han køber kaffe hjem, køber han til mange måneder ad gangen, og han derfor ikke så sårbar, når det kommer til pludselige stigninger på priserne.

Regningen sendes videre

Frellsen har set sig nødsaget til at sende en del af regningen for de stigende kaffepriser videre til deres kunder henover sommeren, og over for kunderne har virksomheden ifølge Henrik Frellsen meddelt, at yderligere prisstigninger ikke kan udelukkes, hvis der ikke sker ændringer i markedet.

Bjørn Toft Mathiesen har da også været nødt til at hæve priserne på sin kaffe, når han sælger den.

- Nogle af kaffetyperne er jo steget 13-14 procent, når jeg køber dem, så det er voldsomme prisstigninger, siger han til TV MIDTVEST.  

Det samme er tilfældet hos Peter Larsen Kaffe, der sælger kaffe til cafeer, fastfoodkæder, kiosker, virksomheder og til supermarkederne, der sælger det videre til en almindelige forbruger.

- Der er ikke meget andet i en pose kaffe end kaffe. Så når prisen på bønner stiger, kommer prisen på en pose med op. Vi optimerer hele tiden, men når det er så store stigninger, er der ikke andet at gøre for os end at sende hele prisstigningen videre til kunderne, siger Claus Bertelsen, direktør i Peter Larsen Kaffe.

Hos Peter Larsen Kaffe har det seneste år hævet prisen med 8-12 kroner per pose, og Claus Bertelsen regner med, at prisen skal justeres igen indenfor de næste tre måneder. 

For det er ifølge ham ikke utænkeligt, at råvareprisen når op på 3 dollars per pund, inden året er omme.

Hvorfor putter i ikke bare billigere kaffe af lavere kvalitet i poserne?

- Det kan man ikke. Vi har solgt det samme kaffe i så mange år. Det vil folk kunne smage med det samme, mener Claus Bertelsen.

Hvis man spørger Bjørn Toft Mathiesen, hvordan han ser på fremtiden, er han  fortrøstningsfuld.

- Jeg tror, det er nogle sammenfald i verden lige nu her. Jeg tænker, der nok skal komme ro på igen, siger han.

- Jeg forventer faktisk, at kaffen falder igen.