Hver anden forælder har meldt sig syg for at passe syge børn – et samfundsproblem, siger formand

En virksomhed har succes med at give ansatte ubegrænsede fridage til at passe syge børn.

Arkiv. Det kan skabe udfordringer for forældre og daginstitutioner, når børnene bliver syge, fortæller pædagogernes fagforening BUPL.
Arkiv. Det kan skabe udfordringer for forældre og daginstitutioner, når børnene bliver syge, fortæller pædagogernes fagforening BUPL.
Foto: Rune Øe / Ritzau Scanpix

Du har egentlig et vigtigt møde eller en tætpakket arbejdsdag forude, men dit barn er vågnet op med feber og snotnæse. Dit barns første sygedage er opbrugt, og du ser ingen anden udvej end selv at melde dig syg fra arbejde.

Det scenarie er ikke usandsynligt, viser en ny Voxmeter-undersøgelse lavet af pædagogernes fagforening, BUPL.

Her svarer mere end hver anden forælder, at de har meldt sig selv syg fra arbejde for at kunne passe sit syge barn.

Og det kommer ikke bag på Elisa Rimpler, der er formand for BUPL. Hun mener, at arbejdsmarkedets parter bør se på, hvad man kan gøre, så forældrene ikke afleverer syge børn eller skal lyve sig syge over for arbejdsgiveren.

- Det er jo også et samfundsproblem, der betyder, at vi presser hinanden ekstremt meget ved, at den her smittekarrusel bare kører i institutionerne, siger Elisa Rimpler til TV 2.

Har afleveret sygt barn

Blandt de 1000 adspurgte forældre svarer næsten hver femte, at de har afleveret syge børn i daginstitution inden for de seneste 12 måneder. Blandt dem svarer 82 procent, at det skyldtes, at de ikke selv havde mulighed for at blive hjemme fra arbejde.

Hos BUPL mener man, at tallene er høje, og Elisa Rimpler fortæller, at de jævnligt hører fra deres medlemmer, at børn bliver afleveret syge i institution.

- De (pædagogerne red.) balancerer på en knivsæg, fordi de kan mærke, at forældrene er toppressede, og nogle gange kommer børnene og har fået en panodil, og så bliver de syge op ad dagen, siger Elisa Rimpler.

Formanden peger på, at børnene risikerer at smitte de andre børn, som så bringer smitten hjem i deres familier, og at pædagogerne også risikerer at blive smittet.

Derfor opfordrer hun arbejdsmarkedets parter til at diskutere mulige løsninger på problemet.

- Vi er nødt til at sige, at børnene skal have mulighed for at være hjemme ved deres forældre. Det er barnets tarv og bedst, at de kan være derhjemme, indtil de er raske, for det går også ud over de andre børn, når børnene kommer halvsyge i institution, siger Elisa Rimpler.

Kan løses sammen med arbejdsgiveren

Hos Dansk Arbejdsgiverforening, som repræsenterer arbejdsgiverne, anerkender de, at det skaber store udfordringer for forældre, når deres børn bliver syge.

Men de har indtryk af, at medarbejderne og arbejdspladserne godt kan løse problemet inden for de gældende regler. Det siger Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Hun peger på, at man har mulighed for at tage første, anden og nogle steder barnets tredje sygedag, og at der ellers er omsorgsdage, eller man i nogle jobs vil kunne arbejde hjemmefra.

- Man skal hverken lyve sig syg eller sende sine børn syge i institution, men bruge de muligheder der er, hvor man har fraværsrettigheder, og man kan tage feriedage og gøre forskellige ting. Det er noget af det, som man er nødt til at se på i de år, hvor børnene er små, siger Pernille Knudsen til TV 2.

Det er hendes oplevelse, at langt de fleste arbejdsgivere har forståelse for, at der kan være nogle ting, som skal gå op, når man har små børn, og at de gerne vil hjælpe med at finde en løsning.

Er det ikke vigtigt, at forældrene får mulighed for at holde deres ferie og afspadsering, så de får ladet op og er den bedst mulige medarbejder?

- Jo, og nu har vi heldigvis relativt meget ferie i Danmark, så hvis man bruger nogle dage her og der i årene, hvor børnene er små, så går det nok. Vi taler ikke om, at man skal bruge hele sin ferie, og det er mit indtryk, at langt de fleste klarer den uden at bruge en eneste feriedag, fordi man bruger de rettigheder, der i forvejen er, siger Pernille Knudsen.

Virksomhed giver ubegrænsede fridage

I virksomheden Norlys kender man også til problemet, hvor forældre har svært ved at få sygedagene til at slå til, og de har derfor valgt at indføre en særlig ordning.

Siden 1. marts har virksomheden givet deres medarbejdere ubegrænset fri til at passe deres syge børn. Og ifølge HR-chef, Agnete Lundemose har det løst mange problemer.

- Folk er meget glade for dem, og de synes, at det letter dem i hverdagen og gør det lettere for dem at få deres dagligdag til at hænge sammen, når de har syge børn – noget, som vi hørte belastede dem rigtig meget, siger Agnete Lundemose.

Hun fortæller, at virksomheden ikke oplever, at nogen medarbejdere misbruger dagene.

- Tværtimod ser vi, at folk forsøger det bedste, de kan, for at få det til at glide, siger hun.

TV 2 har tidligere beskrevet Norlys-ordningen, og her fortalte Mia Reidun Andersen, der er mor til to børn på 8 og 12 år, at hun var glad for ordningen på sin arbejdsplads.

Siden Norlys indførte ordningen, havde hun gjort brug af den to gange af to-tre dages varighed.

- Det har betydet, at jeg har kunnet være mor først og fremmest, også i flere dage i streg til trods for sygdom. Jeg har kunnet fokusere på at få mit barn raskt, inden jeg møder på arbejde. Det har givet en ro og en balance, fortalte Mia Reidun Andersen i februar i år.

Hos Dansk Arbejdsgiver Forening mener man, at det bør være op til de enkelte arbejdspladser at tage stilling til, hvordan de vil indrette sig.

- Jeg har fuld tillid til, at de enkelte arbejdspladser selv finder ud af, hvad der fungerer godt for dem. Sådan en regel har jeg svært ved at forestille mig som en generel regel, men det er virksomhederne i deres gode ret til at gøre, siger Pernille Knudsen.