Kan ikke løfte hovedet - men kan heller ikke få førtidspension
Antallet af tildelte førtidspensioner er faldet siden regelændring i 2013. Ulla Astrup er en af dem, der ikke kan få.
Hendes hoved kan ikke rettes op, og hendes hage hviler på brystet.
Når Ulla Astrup skal drikke et glas vand, er hun nødt til at gøre det med et sugerør, og når hun skal spise, forgår det med tallerkenen helt oppe ved munden.
Selv om helt almindelige hverdagsting er en udfordring for Ulla Astrup, kan den 61-årige kvinde fra Struer ikke få lov at få førtidspension.
I 2013 blev reglerne for at få tildelt førtidspension strammet. Formålet var at tildele færre førtidspensioner, men i stedet bevare de syges tilknytning til arbejdsmarkedet. Og Struer Kommune har vurderet, at Ulla Astrup er en af dem, der ikke er for syg til at arbejde.
Men det er ikke kun problemer med nakken, der martrer Ulla Astrup.
Knækkede nakken efter operation
I 22 år arbejdede Ulla Astrup som handicapchauffør, indtil en Parkinsons sygdom for to år siden havde gjort så stort indtog i hendes hjerne, at hun ikke engang kunne huske, hvordan hun kørte bilens lift ned.
Derfor blev hun fyret fra sit job.
Siden da har hun kæmpet for at få tildelt førtidspension, og hendes tilstand er kun blevet forværret.
Ulla Astrup lider også af den sjældne sygdom skoliose, der har gjort hendes ryg skæv, og som har krævet en indgribende operation at få rettet op på.
Kommunen mente, at hun efter en periode med genoptræning ville være i stand til at arbejde igen, men efter et par måneder knækkede det stykke metal, hun havde fået sat ind i nakken, og dermed er hun nu ikke i stand til at rette sit hoved op.
Det har dog ikke fået kommunen til at skifte mening i forhold til førtidspensionen.
- Folk, der har øjne i hovedet, kan jo se, at jeg ikke kan arbejde. Hvad kan jeg lave? spørger Ulla Astrup og understreger, at det ikke handler om, at hun ikke har lyst til at arbejde.
- Jeg elskede at være på arbejdsmarkedet og at komme ud at snakke med andre mennesker hver dag. Det savner jeg. Og jeg savner at vide, at man har noget at stå op til, men det kan jeg ikke.
Ankestyrelsen bakker kommunen op
Ulla Astrup har klaget over kommunens afgørelse, men for halvanden uge siden afviste Ankestyrelsen hendes klage.
- Vi har min sygdom at kæmpe med. At man så skal kæmpe med kommunen samtidig, det er ikke til at holde til, siger hun.
Spurgte om mulighed for førtidspension - fik forslag om at flytte til 'Udkantsdanmark' i stedet
Hverken borgmesteren eller kommunaldirektøren i Struer Kommune har ønsket at lade sig interviewe af TV 2. I stedet har TV 2 fået en skriftlig kommentar fra kommunaldirektør Mads Gammelmark.
- Struer Kommune tager til efterretning, at Ankestyrelsen vurderer vores afgørelse som korrekt. Struer Kommune vil fortsat arbejde for at sikre borgerne de bedst mulige vilkår inden for de lovgivningsmæssige rammer, Folketinget stiller til rådighed, skriver han.
Jette Lund, der har været bisidder for Ulla Astrup i forbindelse med ankesagen, er dog ikke enig i, at kommunen har gjort, hvad den kunne.
- Jeg undrer mig rigtig meget over, at man kan være plejekrævende i eget hjem, få tilkendt handicapkørsel og andre former for hjælpemidler i sit hjem og så samtidig med få afvist en førtidspension. Det, der foregår her, synes jeg er umenneskeligt, siger hun.
Københavns Kommune afviser at give Vladimira førtidspension efter 20 år på kontanthjælp, selvom hun lider af alvorlige sygdomme.
Ulla Astrup selv ønsker mest af alt af få en afklaring på sin situation.
- Jeg vil bare gerne snart have fred til, at vi kan slappe af, siger hun.