Partier vil forhandle hjælpepakker, før regeringen er på plads

Landets fattigste har ikke råd til at vente på, at politikerne finder hinanden og på ny danner regering, mener flere partier.

Forhandlingerne er nu rykket ind i Statsministeriet.
Forhandlingerne er nu rykket ind i Statsministeriet.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Forhandlingerne på Marienborg fortsætter, og der er endnu ingen hvid røg at skue fra statsministerdomicilets skorstene.

Fra både SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne lyder det, at udsigten til røg er så langt væk, at man endnu ikke har fundet tændstikkerne frem.

Men virkeligheden buldrer derudad, og mens der blandt partierne søges politiske kompromisser, søger landets fattigste familier penge til at betale tårnhøje energiregninger.

Derfor må Folketinget sideløbende med regeringsdannelsen påbegynde forhandlinger om inflationshjælp, og det skal ske hurtigst muligt, mener en række partier fra begge sider af det politiske farvekort.

- Vi bliver nødt til, selvom vi er i gang med regeringsforhandlinger, som går ganske udmærket, at kigge på at løse de her udfordringer særligt for dem med laveste indkomst, siger Dansk Folkepartis næstformand, Rene Christensen, som dog ikke sidder i Folketinget.

Historisk høj inflation

Forhandlingerne om regeringen er torsdag rykket fra Marienborg og ind på Christiansborg, hvor partierne dagen igennem mødes i Statsministeriet for netop at diskutere økonomi og inflation.

Inflationen herhjemme er med moderne briller historisk høj, efter den i oktober steg til 10,1 procent, hvilket er den højeste stigning på et år siden november 1982.

Derfor vil inflationshjælp sandsynligvis blive en del af dagens forhandlinger, når partierne mødes inden for Statsministeriets vægge, mener TV 2s politiske reporter Sverre Quist.

- Det bliver i høj grad inflation og reformer i runde tal og at kigge på, hvordan man kan stramme op i samfundsøkonomien og udfordringerne i den hverdag, vi alle kender til, siger han men understreger:

- Lige nu ved vi dog ikke præcist, hvad der skal tales om.

Partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) skal til forhandlinger med fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) fredag, men peger på, at der ikke er nogen tid at spilde, og at det allerede nu er tid til at lave hjælpepakker.

- Inflationen er desværre ikke så flink, at den venter på regeringsforhandlingerne. Der er familier, der kæmper for at få økonomien til at hænge sammen lige nu, lyder det.

Kan være til fare for velfærden

Der er allerede blevet vedtaget flere hjælpende tiltag til de hårdest ramte af inflationen, både varmechecks og vinterhjælpepakke, men det er ikke nok, mener Rene Christensen.

For de stigende priser sætter mange i risiko for at gå fra hus og hjem og ende på gaden. Derfra risikerer de til sidst at ende i systemets vold, hvor de vil blive en unødvendig belastning, men det kan forhindres, hvis man blot hjælper dem først, lyder det.

- Hvis det står på over flere måneder, og det har det jo efterhånden, så ender det med, at folk bliver sat på gaden eller får lukket for varmen og el. Det er rigtig dårligt for velfærdssamfundet, siger han.

Mens SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne mener, at der er langt til et regeringsgrundlag, er det imidlertid ikke dem, regeringen lige nu har i kikkerten, siger Sverre Quist.

- Mette Frederiksen har lagt op til, at regeringen skal ligge over midten, og det er ikke nogen hemmelighed, at det blandt andet skyldes økonomiske reformer. Og det er altså nemmere at finde et flertal for økonomiske reformer, hvis hun kigger på Venstre og Det Konservative Folkeparti og selvfølgelig Moderaterne, siger han.