Pogacar er ikke urørlig – her skal Vingegaard forbedre sig

Sloveneren vandt Tour de France med over seks minutter ned til Jonas Vingegaard.

vingegaard
Foto: Sebastien Nogier/EPA/Ritzau Scanpix

Det blev ikke til et Tour de France-hattrick for Jonas Vingegaard i år, efter Tadej Pogacar viste guddommelig styrke og gennembankede danskeren og resten af klassementsrytterne.

Hele seks gange kunne sloveneren løfte armene i vejret ved at køre først over stregen. På de grumme og lange stigninger, der normalt er danskerens favoritterræn, satte han alle til vægs. Og så satte Pogacar punktum ved sin dominans, da han tævede alle på sidste enkeltstart – en enkeltstart, der mindede om den, som Vingegaard klart vandt i 2023.

Selvom Jonas Vingegaards forberedelser til Touren var alt andet end ideelle efter sit grimme styrt i Baskerlandet Rundt, må Pogacars magtdemonstration alligevel få Visma | Lease a Bike til at tænke, hvad de mon skal gøre for at få bugt med den flyvende slovener.

Men Pogacar er ikke urørlig, vurderer TV 2 Sports cykelekspert Christian Moberg.

- Nej, overhovedet ikke. Pogacar har bare været en klasse for sig i år, men han har også været en af de eneste, der ikke har været uheldig i år.

Hvad skal Vingegaard så gøre for at komme tilbage på tronen? Det korte svar er egentlig meget klart.

- Der er ingen tvivl om, at Jonas har været sat tilbage af sit styrt, så det handler egentlig om at undgå sådan noget igen, selvom det er svært at forebygge, siger Moberg, der henviser til, at Pogacar var i en lidt lignende situation sidste år, da han kom ind til Touren efter at have brækket håndleddet.

Alligevel er der punkter, hvor Vingegaard kan forbedre sig til næste års Tour for bide skeer med Tadej Pogacar.

Jonas Vingegaard måtte tage sig til takke med andenpladsen.
Jonas Vingegaard måtte tage sig til takke med andenpladsen.
Foto: Papon Bernard / Pool / Ritzau Scanpix

Ned i værktøjskassen

Hvis holdet ikke allerede så småt er begyndt, så går der nok ikke længe, før der kigges på, hvad der skal til for at slå Pogacar på de områder, hvor Vingegaard blev slået klart og tydeligt i år.

Det skete blandt andet i bjergene med en Vingegaard, der ikke kunne følge med på Pogacars aggressive ryk, og det er et af de områder, som skal forbedres.

- Man må sige, at der stadig er masser af steder at justere i forhold til varme- og højdetræning, siger Moberg og fortsætter:

- Han slår Pogacar i en mand-mand-spurt, og eksplosivitet skal han måske have mere af. Alt sammen er en dynamisk sammenhæng af, at man skal have en meget hård basetræning og hård intensiv træning for at blive ved med at udvikle sig og have en tre-fire højdetræningslejre på et år.

Den hele cykelrytter

Ifølge cykeleksperten, der til daglig er sportsdirektør for ColoQuick Cycling, handler det ikke om, at der er ét bestemt parameter, hvor Vingegaard skal blive bedre, men at han skal blive bedre på længere sigt, fordi man skal forbedre den hele cykelrytter.

- Jonas skal forbedre sin eksplosivtiet, fordi Pogacar er så eksplosiv. Man skal forbedre sit arbejde i højden og sin enkeltstart, fordi dér har Pogacar også slået ham i år. Man skal forbedre sin aerodynamik, restitution, iltoptagelse.

- Det kræver hårdt og kontinuerligt arbejde, som ikke bliver afbrudt af sygdom og skader. Det er der, den helt store forskel er lige nu, mener cykeleksperten.

Og hvis Moberg fik muligheden for at være sportsdirektør for Vingegaard, ville han fokusere på at få nogle muskler på kroppen efter efterårets løb.

- Så tror jeg egentlig, at man skal starte igen med at træne benhårdt i januar, februar, marts og køre den plan, man hele tiden har gjort og måske vurdere lidt i, hvor man har tabt noget. Det er timer på vejen, og når vi kommer tættere på målet, er det intensiv træning, styrketræning og sådan noget.

Ingen grund til bekymring

Med Pogacars skræmmende niveau kan det være svært at se en vej tilbage for Jonas Vingegaard.

Christian Moberg mener dog, at hvis begge ryttere er fuldstændig fit, er de lige.

- Ja, meget, meget lige. Det kan tilte begge veje. Jeg tror ikke, at man skal negligere, hvor hårdt det har været med Jonas’ styrt, og hvis jeg kigger på nogle af etaperne, har han lidt flere offdays, end han har normalt.

- Han har et par dage, hvor han er under niveau, og de vil helt sikkert blive mindre dårlige eller forsvinde, hvis man får kontinuerligt træning over lang tid.

Med et år til næste Tour skal man derfor ikke allerede kaste håndklædet i ringen eller miste troen på, at Jonas Vingegaard ikke kan hamle op med den slovenske kanon.

- Det er lidt tidligt at sige, at man ikke er bekymret, men jeg er ikke så bekymret for, at Jonas nogensinde kommer tilbage til så højt et niveau, som Pogacar har, siger Christian Moberg.

Jonas Vingegaard skal den kommende tid køre endagsløbet San Sebastian og efterfølgende Polen Rundt, mens han i år dropper Vuelta a España. Læs forklaringen på det fravalg LIGE HER.