Stor aftale om yderligere genåbning på plads
Fra onsdag kan borgerne igen komme på restaurant indendørs og komme på stadion. Forsamlingsloftet hæves gradvist på fire allerede fastsatte datoer.
Fra 21. april åbnes der igen op for blandt andet indendørs servering på caféer og restauranter og for tilskuere på stadion til kampe i Superligaen.
Det fremgår af en aftale, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) natten til fredag har landet med samtlige af de øvrige partier undtagen Nye Borgerlige.
- Når vi har kunnet lave en større genåbning end ventet, så skyldes det, at vi har kontrol over smitten, vi har intensiv testning og sekventering og mulighed for lokal nedlukning, siger Magnus Heunicke.
Restauranter genåbner før planlagt
Aftalen betyder, at der allerede 21. april åbnes for indendørsservering på caféer og restauranter. Ifølge tidligere aftale skulle det først være sket 6. maj. Med den tidligere åbning følger et krav om bordbestilling og coronapas.
I forbindelse med servering indendørs vil der gælde et arealkrav på to kvadratmeter for siddende gæster og fire kvadratmeter for stående gæster. Restauranter og caféer må holde åbent til klokken 23 med sidste udskænkning senest klokken 22.
21. april åbnes ifølge tidligere planer også for udeservering, og her fjernes nu kravet om coronapas.
Tilskuere i Superligaen
Aftalen betyder også, at der kan komme et begrænset antal tilskuere på stadion i Superligaen igen allerede fra 21. april efter den såkaldte superligaordning, hvor tilskuerne sidder i klart adskilte sektioner med maksimalt 500 personer i hver.
Tilskuere skal vise coronapas for at få adgang.
For Venstre var det et afgørende krav i forbindelse med forhandlingerne, at der igen kunne komme tilskuere til kampe i Superligaen.
- De mange danske fodboldfans har i forvejen ventet alt for længe. Vi er meget glade for, at det lykkedes at overbevise de andre partier, selv om det holdt hårdt, siger sundhedsordfører Martin Geertsen.
Også i Kvindeligaen, i 1.- og 2. division samt ved A-landskampe for herrer og kvinder åbnes der igen for tilskuere efter samme model.
Forsamlingsloftet hæves
Ifølge aftalen udfases forsamlingsloftet gradvist. Det sker efter følgende plan:
- Fra 21. april hæves forsamlingsloftet til 10 personer indendørs og 50 udendørs. I dag er loftet på henholdsvis 5 og 10.
- Fra 6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs.
- Fra 21. maj hæves det til 50 indendørs og 100 udendørs.
- Fra 11. juni hæves det til 100. Fra den dato gælder ikke længere en forsamlingsloft udendørs.
- Fra 1. august afskaffes forsamlingsloftet helt.
Aftalen om yderligere genåbning giver ikke svar på om sommerens store festivaller kan afholdes.
I aftalen står der: "For så vidt angår øvrige store forsamlinger og arrangementer noterer partierne sig, at ekspertgruppen om afholdelse af store forsamlinger og arrangementer forventes at afrapportere i begyndelsen af uge 16".
Flere børn i skole i det meste af landet
Aftalen betyder, at flere børn og studerende kan vende tilbage til mere normal skolegang i det meste af landet. Lempelsen gælder ikke for hovedstadsområdet, hvor der generelt er mere udbredt smitte.
- Det omfatter i hovedelementer, at flere i uddannelser kan vende tilbage, 5. – 8.-klasse kan komme tilbage mere end hver anden uge, afgangselever og erhvervsuddannelser kan vende tilbage, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).
Der åbnes også for mere indendørs idræt for unge og ældre.
Ifølge aftalen vil det også fra 21. april være muligt for de store indkøbscentre og stormagasiner at genåbne for almindelig handel.
Venstre: Logisk at åbne mere
Ifølge Venstre afspejler den samlede aftale, at vi i Danmark lige nu står et langt mere gunsigt sted end ventet.
- De meget alvorlige ting, vi er blevet stillet i udsigt, er heldigvis ikke blevet til noget. Vi fik at vide, at der ville være 870 indlagte i midten af april. Der er 191 indlagte i dag, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) til Ritzau og fortsætter:
- Det betyder også, at vi må tage bestik af det og åbne mere. Det har vi gjort, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).
Enhedslisten: En aftale til kanten
Ifølge Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen er man med aftalen "gået til kanten af myndighedernes anbefalinger".
- Der er ting i aftalen, der ikke stod på min dosmerseddel på vej ind i forhandlingslokalet. Men det lever vi med. Vi vil stadig være partiet med håndspritten, der siger stop, stop, hvis det igen stikker af, siger Mai Villadsen.