Svindel på Snapchat breder sig - kun én ting reddede ung mand

Svindleren brugte mellemmænd til at lokke penge ud af Oliver Jørgensen.

Oliver Jørgensen og hans søster er fra området omkring Thy i Nordvestjylland.
Oliver Jørgensen og hans søster er fra området omkring Thy i Nordvestjylland.
Foto: Privatfoto

- Virker din Mobilepay?

Sådan lød en af de første beskeder, som 18-årige Oliver Jørgensen fra Thy fik på Snapchat onsdag eftermiddag fra sin søster, som stod i en nødsituation. Hun skulle købe noget af en anden person, men hendes Mobilepay virkede ikke.

Derfor bad hun sin bror om at overføre pengene, og så kunne hun selv sende beløbet tilbage til ham i en bankoverførsel.

- Min søster og jeg har boet tæt på hinanden i noget tid, men nu er hun flyttet væk, og så har vi ikke haft lige så meget kontakt. Så jeg tænkte, at jeg gerne ville vise, at jeg stadig vil være behjælpelig altid. Så selvfølgelig ville jeg gøre det, siger Oliver Jørgensen.

Sådan startede samtalen med Oliver Jørgensens "søster". Foto: Skærmbillede/Snapchat
Sådan startede samtalen med Oliver Jørgensens "søster". Foto: Skærmbillede/Snapchat
Foto: Skærmbillede/Snapchat

Fattede mistanke

Men kort efter Oliver Jørgensen overførte 3850 kroner til det nummer, han fik oplyst af sin "søster", bad hun om penge igen.

Herefter begyndte Oliver Jørgensen at fatte mistanke, og den blev bestyrket, da deres mor ringede til ham. Hun var nemlig også blevet kontaktet.

- Min mor spurgte, om hun ikke bare kunne bruge sin kærestes Mobilepay. Så skriver personen "Daniel er ikke til rådighed lige nu", og da fatter min mor mistanke, fordi sådan et sprog ville min søster aldrig bruge.

Derfor skrev Oliver Jørgensen til sin søsters profil og spurgte, om han lige måtte ringe, men han fik at vide, at det ikke kunne lade sig gøre lige nu.

- Jeg beslutter mig simpelthen for bare at ringe til hende alligevel, og så tager hun telefonen og råber "ja, jeg ved godt, at min Snapchat er blevet hacket!".

Oliver Jørgensen skyndte sig at tage fat i den person, han havde overført pengene til, fordi han håbede på at få dem tilbage. Og det lykkedes faktisk.

Pengene blev overført via Mobilepay til en mellemmand, som fortæller Oliver, at han ikke ved præcis, hvad han er blandet ind i, og mellemmanden går med til at overføre pengene tilbage igen.

Det var altså kun, fordi Oliver Jørgensen ringede til sin søster, at han opdagede svindlen og kontaktede mellemmanden, så han kunne få sine penge retur.

Oliver Jørgensen har ikke taget fat i politiet, fordi han fik sine penge tilbage og derfor mener, at hans sag er afklaret. Men hans søster vil gå til politiet, fortæller han.

Her fattede Oliver Jørgensen mistanke og ringede i stedet til sin søster, som kunne bekræfte, at det ikke var hende, der sendte ham beskeder.
Her fattede Oliver Jørgensen mistanke og ringede i stedet til sin søster, som kunne bekræfte, at det ikke var hende, der sendte ham beskeder.
Foto: Skærmbillede/Snapchat

Politiet advarer

Snapchat-svindel er i den grad på politiets radar. Det oplyser Nationalt Center for it-kriminalitet, NCIK, i en mail til TV 2.

NCIK hører under den Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), og enheden efterforsker blandt andet anmeldelser om økonomisk kriminalitet på nettet.

- Vi modtager jævnligt anmeldelser, hvor kriminelle har fået adgang til en persons sociale medier – eksempelvis Snapchat eller Messenger – og herefter sender låneanmodninger til personens kontakter, skriver leder af Forebyggelse og Analyse hos NCIK, Kresten Munksgaard til TV 2.

I juni gik NSK ud med en advarsel specifikt mod denne type svindel på Snapchat.

- Vil en af dine venner på Snapchat låne penge af dig? Så pas på! Flere danskere bliver i disse dage franarret penge. Svindlen sker ved, at en Snapchat-konto bliver hacket af en svindler, som nu kan udgive sig for at være din Snapchat-ven, lød det dengang i et opslag på X.

Gode råd til at undgå Snapchat-svindel

Det særlige ved den type svindel, som foregår på Snapchat, er, at ofrene ofte tror, at det er en ven eller et familiemedlem, der skriver til dem.

Derfor er paraderne mere nede, end hvis beskeden kom fra en fremmed, og det gør risikoen større for at falde i.

Men politiet har en række gode råd til, hvordan du undgår at falde i, hvis du bliver kontaktet af en svindler på Snapchat, som foregiver at være din ven eller familie.

- Vores anbefaling er, at man slår to-faktor-godkendelse til på sine sociale medier og bruger stærke, unikke kodeord, så andre ikke kan overtage ens konti. Modtager man en låneanmodning fra venner, bekendte eller familiemedlemmer via sms, sociale medier eller mail, bør man altid ringe til vedkommende, før man overfører penge, lyder det fra Kresten Munksgaard.

Veninde går til politiet

Der var flere ting ved samtalen, som gjorde, at Oliver Jørgensen faktisk troede, at han skrev med sin søster.

- Jeg spurgte for eksempel; "hvad skal I købe?". Og jeg ved, at hun og kæresten har en mani med at køre rundt og købe ting på Facebook Marketplace, så jeg tænkte egentlig, at det gav meget god mening, hvad der blev svaret, siger han og fortsætter:

- Derfor var jeg ikke så betænkelig, som jeg burde have været.

Tror du, det er tilfældigt, eller tror du, gerningsmanden har vidst noget om jer?

- Mit navn på hendes Snapchat er "Oli", og det er det, de starter med at skrive. Jeg ved for eksempel, at hun aldrig ville skrive "Oliver". Så ville jeg være betænkelig med det samme. Så jeg tænker, han må have lavet en form for research eller have lagt to og to sammen, siger Oliver Jørgensen.

Det var ikke kun hendes familie, der blev kontaktet af hackeren.

- Der er også hendes veninde, som også overførte pengene. Men det var til et andet nummer end det, jeg overførte til, så derfor tænker jeg, at det må spænde ret bredt det her, når han har flere mellemmænd i gang.

Søsterens veninde var ikke lige så heldig som Oliver Jørgensen. Hun har nemlig ikke fået sine penge igen, og derfor har hun meldt sagen til politiet, fortæller han.