Ud af det blå tikkede besked ind fra John Byrialsen: - Du køber massageolie og en god rødvin, ok?
Ekspert mener, at samtale mellem John Byrialsen og ansat tegner et billede af en mand, der misbruger sin magt over for sine ansatte.
Det var en novemberdag i 2020, da den første besked tikkede ind på Amys telefon.
Beskeden var ganske kort og lød på, om hun ville købe noget massageolie og en god flaske rødvin.
Afsenderen var hendes chef, John Byrialsen. I knap fire år havde Amy, der er fra Kina, arbejdet på hans stutteri ved Skals i Viborg Kommune.
Det havde været meningen, at hun skulle hjælpe til med hans heste. Men oftest var hun i stedet blevet sat til opgaver som at gøre rent, lave mad og agere chauffør, fortæller hun.
Amy havde dog aldrig modtaget en sms som denne. Derfor skrev hun også tilbage, at hun ikke forstod, hvad han mente.
- Jeg kunne måske massere dit ben, lød svaret 4,5 time senere.
Amy var uforstående. Måske havde hun misforstået noget på grund af sprogbarrieren. Eller måske var det en dansk jargon, hun ikke kendte til.
Men den næste besked fra John Byrialsen var ikke til at tage fejl af.
- Jeg kunne godt tænke mig en hyggelig aften med lidt mad, drinks eller vin. Og måske give dig en smule massage på dine stive muskler i benet og skulderen, hvis du kunne tænke dig det?
Kinesiske ryttere fortæller om krænkelser
TV 2 er i besiddelse af korrespondance mellem John Byrialsen og Amy, som også bliver udlagt i TV 2-dokumentaren ’Mareridtet på stutteriet’.
Amy har ikke ønsket at optræde med sit fulde kinesiske navn på grund af sagens karakter.
Til TV 2 fortæller Amy og 72 andre tidligere ansatte og elever, hvordan John Byrialsen udsatte dem for henholdsvis voldelige handlinger, voldtægt, seksuel chikane, hård tone og mobning. I alt har TV 2 talt med 115 kilder.
Krænkelserne fandt ifølge kilderne sted i perioden 1988 til 2023.
Blandt andet fortæller 5 ud af 12 kinesiske ryttere, at de har oplevet krænkende handlinger, der spænder fra hård tone til sexchikane.
Selv afviser John Byrialsen at have begået vold eller overgreb mod ansatte, ligesom han afviser at have været seksuelt sammen med nogen af de ”unge piger”.
I Amys tilfælde gjorde hun det hurtigt klart for John Byrialsen, at hun hverken ønskede at drikke vin eller få massage fra ham. Hvis de skulle mødes, skulle det være i fællesskab med andre, skrev hun.
Samtidig lod Amy ham forstå, at hun adskilte sig fra europæiske kvinder, hvis nu der var tale om et kultursammenstød.
- Men stadig en rigtig dejlig pige. En drømmepige, lød det fra John Byrialsen.
Amy var bange. Hun var alene. Det var aften. Og der var ingen lås på hendes værelse. Sådan var det på næsten alle de ansattes værelser på Viegård Stutteri.
Desuden var det ikke første gang, at Amy havde følt sig seksuelt chikaneret af John Byrialsen. Hun var endda blevet advaret om ham fra sine kinesiske kolleger, fortæller hun.
Skiftede humør på ét sekund
John Byrialsen har i mange år haft stærke bånd til Kina. Flere af hans ansatte har været derfra, og han har tidligere været træner for det kinesiske dressurlandshold.
I 2013 blev Viegård Stutteri også reddet fra konkurs af den kinesiske rigmand Yong Jun Zhang. En mand, man ikke ved meget om, da John Byrialsen har afvist at udtale sig om ham. Desuden er det ikke lykkedes danske medier at finde andet information på ham.
Yong Jun Zhang købte først en tredjedel af stutteriet, og senere forøgede han sin ejerandel til halvdelen. I 2018 trak han sig ud af selskabet.
Selv kendte Amy ikke noget til John Byrialsen, da hun først kom til Danmark. Hun var blot blevet sat i forbindelse med hans stutteri gennem en kinesisk rytter og så det som en god mulighed for at opleve en anden del af verden.
Men dagene skulle vise sig at være hårde og lange. Og slet ikke som Amy havde forestillet sig dem.
- Jeg havde ikke en fridag de første 60 dage, jeg var der. Jeg følte ikke, at jeg var i Europa. Han (John Byrialsen, red.) er mere umenneskelig end kinesiske chefer.
Amys første indtryk af John Byrialsen var, at han var en ”mærkelig type". Det ene øjeblik varm overfor hende, det næste øjeblik kold.
Og så ville han røre ved hendes krop og give hende komplimenter som: ”Du har en fantastisk krop” eller ”du ser attraktiv ud” for kort tid efter at sende hende ud i stalden, fordi hun red dårligt på hesten, fortæller hun.
Beskrivelser af John Byrialsen, som går igen fra flere af de kilder, TV 2 har talt med.
Besked faldt ikke i god jord
Da Amy sendte den næste besked, var hun derfor også bange for, hvordan John Byrialsen ville tage imod den.
- Mange tak for dit kompliment, men kinesiske piger må ikke drikke alene med mænd om aftenen, skrev hun.
Som forventet faldt beskeden ikke i god jord.
- Prøv at være en del af holdet, hvis du vil stige hurtigt i graderne, lød det kort fra John Byrialsen.
TV 2 har vist beskederne til Mille Mortensen, der tidligere har forsket i mobning og krænkende handlinger på arbejdspladsen på Københavns Universitet og nu arbejder som selvstændig konsulent med ledelse og arbejdspladskultur.
Hun mener, at beskederne tegner et billede af en mand, som misbruger sin magt over for sine kvindelige medarbejdere præcis, som det passer ham.
Hun tolker dem ligeledes sådan, at Amys arbejdsmæssige situation ville have forbedret sig, hvis hendes forhold til John Byrialsen havde udviklet sig til noget seksuelt.
- Når man er leder og har mere magt end sine medarbejdere, så har man en særlig forpligtelse til at forvalte den magt med ansvar. Det, han gør, er det stik modsatte, siger Mille Mortensen.
Søgte hjælp hos politiet
Amy følte sig efterhånden mere og mere utryg i John Byrialsens selskab.
Så i januar 2021 tog hun ved hjælp af en ven kontakt til politiet, hvor hun forklarede dem sin situation og viste dem screenshots fra sin korrespondance med John Byrialsen.
- Betjentene spurgte mig, om jeg følte mig usikker eller bange, og jeg sagde ja. Samme dag hjalp de mig væk fra John. Jeg pakkede alt, og så satte de mig af på togstationen, forklarer Amy.
TV 2 har søgt aktindsigt i Amys sag ved Midt- og Vestjyllands Politi. Her fremgår det, at Amy oplyste politiet, at hun ikke følte sig tryg ved at blive på adressen, og at man hjalp hende med at køre til den nærmeste banegård.
Det fremgår også, at Amy på daværende tidspunkt opholdt sig ulovligt i landet, fordi hendes arbejdsvisum var udløbet. Det havde hun ikke været klar over, fordi det var John Byrialsen, der stod for at arrangere de kinesiske ansattes visa, skatteforhold og andre administrative ting.
Politiet fandt dog intet grundlag for en sigtelse, idet Amy allerede havde købt en flybillet hjem senere på måneden.
I dag har Amy så vidt muligt lagt tiden i Danmark bag sig. Om end det ikke har været nemt.
Da hun vendte tilbage til Kina, havde hun ingen at dele sine oplevelser med. Det var skammen simpelthen for stor til, fortæller hun.
Hun frygter dog ikke længere John Byrialsen, som hun gjorde engang.
- Selvom jeg ikke er bange længere, så vil jeg ikke have flere ”Johns” i mit liv. Jeg håber bare, at der kan være færre som John i verden, lyder det fra Amy.
John Byrialsen har ikke ønsket at stille op til et interview. TV 2 har derfor skriftligt forelagt ham alle kvindernes udtalelser og anklager, herunder Amys, samt den øvrige rejste kritik, men han er ikke vendt tilbage med svar.
TV 2 har tidligere i processen talt med John Byrialsen på telefon.
I den første samtale blev han præsenteret for anklager om seksuelle krænkelser. I denne samtale afviste John Byrialsen, at han nogensinde har været voldelig, voldtaget eller i øvrigt har haft sex med nogle af de ”unge piger”.
I den anden samtale forsøgte TV 2 at forelægge ham den samlede kritik fra de tidligere ansatte. I denne samtale afviste han at kommentere på anklagerne.
Se 'Mareridtet på stutteriet' på TV 2 onsdag klokken 20.00 eller på TV 2 Play.