Fire beredskaber skal spares væk: - Det kommer til at gå ud over de ældre

Der skal spares millioner på akutberedskabet i Region Nordjylland, og det vækker bekymring hos Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune.

ormand for Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune Søren Byrialsen er bekymret over udsigten til besparelser.
ormand for Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune Søren Byrialsen er bekymret over udsigten til besparelser.
Foto: Kristian Steve Kristensen, TV 2 Nord

- Jeg tænker, at det er en meget dårlig udvikling, lyder det fra Søren Byrialsen, der er formand for Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune.

Søren Byrialsen er bekymret over, at Region Nordjylland vil spare fire beredskaber væk.

- Det kommer til at gå ud over alle borgere - men primært de ældre, mener han.

- Det er mange af de ældre, der har behovet (for akutberedskabet red,), fordi det er nogle af dem, der går og falder og skal på sygehuset. Nogle bliver ramt af pludselige sygdomme, som derfor skal hjælpes. Så det bliver en markant forringelse, konstaterer Søren Byrialsen.

Vil spare på overtidsvagter og ekstravagter

Et formodet underskud på fire millioner kroner i 2023 er årsagen til, at man nu skal spare hos Den Præhospitale Virksomhed, som blandt andet står for ambulancekørslen i det meste af regionen.

Det fremgår af et notat fra kontorchef Søren Aagaard Christiansen fra Den Præhospitale Virksomhed, som politikerne i regionsrådet er blevet orienteret om.

- Det er tit, det bliver markedsført som en besparelse. Men det er jo et spørgsmål om, at Den Præhospitale Virksomhed tilpasser sig det budget, vi har. De har jo haft et større forbrug, fordi der er trukket nogle ekstravagter, overtidsvagter og den slags ting ind. Så det skal nu til at passes ind. Men det er selvfølgelig aldrig befordrende at skulle lave den tilpasning, fortæller Mogens Nørgård (S), der er 2. næstformand i Regionsrådet.

Man forventer at kunne spare mellem 140 og 150 ekstra vagter om måneden ved manøvren.

Ifølge Mogens Nørgård kommer de færre beredskaber ikke til at forringe serviceniveauet.
Ifølge Mogens Nørgård kommer de færre beredskaber ikke til at forringe serviceniveauet.
Foto: Kristian Steve Kristensen, TV 2 Nord

Forringer ikke serviceniveauet

Fra regionen lyder det, at det ikke kommer til at betyde forringelser.

- Det er ikke beredskaberne, der afgør servicemålene. Det er, hvor hurtigt ambulancerne og akutbilerne når frem, siger Mogens Nørgård, og forklarer, at regionen på de fleste parametre lever op til servicemålene.

Den samlede gennemsnitlige responstid for første akutberedskab på stedet ligger for juli måned foreløbigt lige på kanten af ni minutter.  

Frygter længere ventetid

Fire af de planlagte beredskaber, der kan stå stille for at spare penge, gælder blandt andet akutbilen i Farsø, da man mener, at andre akutbiler i nærheden kan rykke ud inden for tidsfristen, der er fastsat i servicemålene.

Det bekymrer formanden for Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune.

- Så skal der jo så komme en bil fra en anden adresse, der tager længere tid om at køre. Hvis den uheldigvis i forvejen er ude at køre, så bliver der jo ekstra lang ventetid, siger Søren Byrialsen.

Udover akutbilen i Farsø kan akutbilerne i Hals og Brovst også blive holdt i bero.

- Det er jo klart, at nu følger vi det her over de næste måneder, og så må vi se, hvor godt det lykkes med at tilpasse sig. Ellers må sagen jo tages op politisk, og så må vi se, om der kan findes penge til at udvide beredskabet, siger Mogen Nørgård.