Vagtcentral: - Videoopkald giver os flere sanser
Videoopkald gør det nemmere for alarmcentralen at danne sig et overblik ved nødopkald. - Det er en kæmpe fordel, siger vagtcentralchef.
Bedre, hurtigere hjælp og bedre disponering af redningspersonale. Det er to helt konkrete fordele ved, at alarmcentralens folk i Region Nordjylland nu kan lave videoopkald til de folk, der ringer ind med en nødsituation.
- Tidligere kunne vi kun lytte, men videoopkald giver os en ekstra sans. Nu kan vi også se, hvad der sker ude på ulykkesstedet, siger en begejstret Jan Lindberg, der er vagtcentralchef i Nordjylland.
Systemet virker på den måde, at personale på vagtcentralen kan sende en SMS til anmelderen, hvis man finder det nødvendigt. Derefter giver anmelderen lov til, at vagtcentralen kan kigge med via kameraet på anmelderens smartphone og dermed kan se, hvad der sker på stedet.
- Det er en kæmpe fordel, og vi har kun modtaget positive tilbagemeldinger - både fra vores personale, men også fra anmelderne. Video fra stedet giver os specifik viden, når en anmelder siger 'det bløder meget', eller hvis de melder om 'en kæmpe forbrænding', siger Jan Lindberg.
Den viden bruger mandskabet til at disponere, hvor meget hjælp der skal sendes til et ulykkesstedet.
- I nogle tilfælde har vi tidligt kunnet sende mere mandskab afsted, end vi normalt ville have lyttet os til. I andre tilfælde har vi holdt mandskab hjemme, som vi ellers havde sendt afsted for en sikkerheds skyld. Det giver os mere og hurtigere hjælp i nogle situationer - og mere disponibelt mandskab hjemme på brandstationerne i andre situationer, som vi kan sende ud til andre ulykker. Det er en kæmpe fordel, mener han.
- Har ønsket os det her system i 10 år
I Region Nordjylland har man inden jul brugt systemet 12-13 gange, og det er et system, der er kommet for at blive.
- Det er en funktion, vi har ønsket os i 10 år, og den virker. Jeg kan kun se fordele i, at den med tiden bliver endnu mere udviklet og blive endnu lettere at betjene. Det er et meget brugbart værktøj i vores værktøjskasse.
Systemet med videoopkald har kørt på vagtcentralen i Region Hovedstaden siden juni, og ifølge TV2 svarer 96 procent af sundhedspersonalet, at de er glade for ordningen. En tredjedel svarer, at de har ydet bedre hjælp, fordi de havde mulighed for at benytte videoopkald.
I Region Nordjylland tog de første medarbejdere systemet i brug i november, inden det blev rullet ud til alle medarbejdere 1. december. Siden er det brugt 12-13 gange frem til jul, oplyser Jan Lindberg. I Region Østjylland vil man på baggrund af de positive konklusioner starte en forsøgsordning op med videoopkald på alarmcentralen.
Indtil nu har det ikke været muligt lokalisere en skadesanmelder mere præcist end en radius fra 200 meter og op til ti kilometer - hvilket ikke er specielt brugbart, når det drejer sig om folk, der potentielt er i livsfare. Det har smartphones har også gjort på med.
Nu er det muligt med avanceret mobillokation med ti meters nøjagtighed at lokalisere anmelderne.