Børnehavebørn i skurvogne: Der mangler desperat pladser til de mindste

Silkeborg Kommune har oplevet en massiv tilflytning af børnefamilier, hvilket har skabt stor mangel på daginstitutionspladser.

Sissel Wolf er bekymret for de manglende daginstitutionspladser i Silkeborg Kommune.
Sissel Wolf er bekymret for de manglende daginstitutionspladser i Silkeborg Kommune.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Børnefamilierne vælter til Silkeborgområdet, og det sker i sådan en grad, at kommunen ikke kan følge med i forhold til at skabe daginstitutionspladser nok.

Derfor har Børne- og Ungeudvalget i dag stemt for adskillige tiltag, der skal give flere institutionspladser. Løsningerne bliver mere eller mindre hastet igennem. For eksempel i form af udegrupper med adgang til tipier eller andre midlertidige foranstaltninger. 

- Begge børn skal gå i børnehave i en skurvogn ude på legepladsen. Det synes jeg er en markant ændring. Det synes jeg slet ikke er det tilbud, vi har skrevet dem op til, siger Sissel Wolf til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun bor i Gødvad ved Silkeborg med sin mand og to børn, og da de flyttede hertil, var det blandt andet på grund af gode institutionsmuligheder. Men de er langt fra de eneste, der har fået den idé.

Stor befolkningsvækst

Nord for Silkeborg bygges der i stor stil, blandt andet ved Gødvad. Men også ved blandt andet Funder, Balle og Resenbro kommer der flere og flere tilflyttere.

I hele 2021 havde kommunen regnet med 989 nye indbyggere – men allerede i slutningen af juni var det tal nået.

Silkeborg Kommune forventer, at indbyggertallet stiger med næsten 14 procent frem mod 2033. Til den tid vil der være 107.000 indbyggere i Silkeborg Kommune. En stor del af dem i en alder, hvor man stifter familie og får børn.

Derfor bliver hurtigheden af de nye tiltag også vægtet over kvaliteten.

- Vi gør det meget hurtigere, end vi normalt ville gøre det. Typisk ville man have en højere grad af inddragelse af forældre og personale, end vi har i de her tilfælde. Typisk vil man lave et projekt fra grunden, som er tilpasset det område, man skal bygge på. Nu genbruger vi også tegninger fra projekt til projekt, fordi vi har så travlt, siger Peter Sig (EL), der er medlem af Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Peter Sig (EL) indrømmer, at Silkeborg Kommune ikke har været forberedt på de mange nye børnefamilier.
Peter Sig (EL) indrømmer, at Silkeborg Kommune ikke har været forberedt på de mange nye børnefamilier.
Foto: TV 2 ØSTJYTLLAND

En tilståelsessag

Peter Sig fortæller, at kommunen simpelthen ikke var forberedt på den store tilflytning.

- Vi har ikke fået afsat tilstrækkeligt med penge på et tilstrækkeligt tidligt tidspunkt. Så for mig at se, er det en ren tilståelsessag, siger han.

Og ifølge Peter Sig kan kommunen ikke komme udenom flere midlertidige og akutte løsninger fremover, så længe den store tilflytning fortsætter.

- Vi har muligheden for via lokalplanerne at sætte nogle ting i bero og sige: "Kære venner, det kan godt være, at I har en stor lyst til at bygge nye boliger her i området, men det bliver altså ikke lige nu," siger han.

Det ville glæde Sissel Wolf.

- Jeg synes, det lyder fornuftigt, fordi os der er her, føder også børn, og vi er her i forvejen. Hvis man får flere til uden at have rammerne på plads, det synes jeg ikke er okay for nogle. Den lille skal i hvert fald nok skrives op til dagpleje i stedet for vuggestue, men der er jo heller ikke særlig mange dagplejer i området, så held og lykke til os, siger hun.