Dyrlæger er rejst til Grønland: - Der er ikke andre steder, de kan få hjælp

To dyrlæger fra Silkeborg Dyrehospital er rejst til Grønland for at behandle slædehunde, der risikerer aflivning, hvis de ikke får hjælp.

0:34

Stine Tolderlund og Lise Hedegaard har i tre uger forsøgt hjælpe den truede slædehundebestand.

Dyrlægerne arbejder frivilligt i Sisimiut, der er Grønlands næststørste by. Klinikken er åben for behandling af både slædehunde og andre kæledyr, herunder to heste.

Slædehundene bor i en såkaldt “hundeby” uden for Sisimiut, hvor de fleste af de over 1.000 slædehunde opholder sig. Stine Tolderlund og Lise Hedegaard rejser jævnligt mellem klinikken og hundebyen for at tilse de mange dyr.

- Det er superfedt at kunne gøre en forskel. Grønlænderne er også meget glade og taknemmelige for, at de har mulighed for at få hjælp til deres dyr, siger Lise Hedegaard, som til daglig er dyrlæge hos Silkeborg Dyrehospital.

Slædehunde med alvorlige skader eller sygdomme bliver transporteret fra hundebyen til nødklinikken i Sisimiut, hvor de modtager behandling.
Slædehunde med alvorlige skader eller sygdomme bliver transporteret fra hundebyen til nødklinikken i Sisimiut, hvor de modtager behandling.

I hele Grønland findes der kun én dyrlægeklinik. Den ligger i Nuuk. Det betyder, at mange slædehunde ikke har mulighed for at modtage behandling, selv ved alvorlige skader eller sygdomme.

- Nogle af de her slædehunde ville blive aflivet, hvis de ikke fik dyrlægehjælp, siger kollegaen Stine Tolderlund.

0:17
Ifølge dyrlægerne mangler nødklinikken stadig en del udstyr, men de forventer, at der bliver fragtet mere op i fremtiden.

Slædehundene spiller en central rolle i grønlandsk kultur, men forholdet mellem hundene og deres ejere er anderledes end det, man kender fra familiehunde i Danmark.

- Grønlænderne er glade for deres hunde, men det er ikke en hund, som sover inde i sengen om natten. Slædehunden er en brugshund, og man er ofte hurtigere til at sige farvel, hvis der opstår helbredsproblemer, siger dyrlæge Stine Tolderlund.

Men ifølge dyrlægerne har de fleste slædehunde både navne og et tæt bånd til deres ejere.

- Alle ejerne har været meget kede af det, når vi har været nødsaget til at aflive hundene, tilføjer Lise Hedegaard.

Slædehunden er truet

I løbet af de sidste 20 år er der sket mere end en halvering af den grønlandske slædehundebestand. I dag er der omkring 12.300 slædehunde i Grønland, og tallet er stadig stødt faldende.

Derfor startede universiteterne Ilisimatusarfik i Nuuk og Københavns Universitet ‘Qimmeq’- og QimmeqHealth-projektet, som betyder slædehund på grønlandsk.

Den midlertidige dyrlægeklinik i Sisimiut er en del af det dansk-grønlandske forskningsprojekt, der skal undersøge sundheden hos de grønlandske slædehunde og øge dyrlægetilgængeligheden for slædehunde i Grønland.

Emilie Andersen-Ranberg er seniordyrlæge, ph.d., ved Københavns Universitet og initiativtageren til dyrlægeklinikkerne i Grønland.

- Målet er blandt andet at skabe permanente dyrlægeløsninger i Grønland og inspirere unge grønlændere til at tage en dyrlægeuddannelse, siger seniordyrlægen.

Lise Hedegaard og Stine Tolderlund fra Silkeborg Dyrehospital arbejder på nødklinikken i tre uger, hvorefter de bliver udskiftet af det næste hold dyrlæger.