Jægerformand om forsvundne ulve: Problematisk at jægere mistænkes
Danmarks Jægerforbund bruger mange ressourcer på at informere sine medlemmer om ulve og forhindre ulvedrab, fortæller formand.
For nyligt kunne forskere fortælle, at ni ud af 24 ulve i Danmark er forsvundet sporløst.
En ulv blev skudt og dræbt på en mark ved Ulfborg i april 2018. Gerningsmanden blev efterfølgende idømt 40 dages betinget fængsel for ulvedrabet.
Men ni andre ulve er forsvundet, uden at forskerne har kunnet finde spor efter dem hverken herhjemme eller i andre lande.
På sociale medier er der med jævne mellemrum forlydender om, at personer har taget loven i egen hånd og nedlagt ulve, der ellers er fredede i hele EU.
Formand: Vi har i hvert fald set én klar overtrædelse
Manden, der dræbte en ulv ved Ulfborg, var medlem af Danmarks Jægerforbund, og det har skabt en mistanke mod andre jægere for krybskytteri, som er problematisk, siger formanden:
- Det er problematisk, når en gruppe af jægere blive mistænkt for at have begået ulovligheder. Og det gør jo også, at vi er på den her sag med blandt andet at fortælle om ulven, siger Claus Lind Christensen, formand i Danmarks Jægerforbund, til TV2 ØSTJYLLAND.
Claus Lind Christensen har svært ved at vurdere, om mistanken mod jægere for at stå bag ulvenes forsvinden er berettiget:
- Vi har i hvert fald set én klar lovovertrædelse. Troldtoft (Mouritz Troldtoft, red.)) skød en ulv for rullende kamera. Det er indiskutabelt.
Ulvejæger blev ekskluderet
- Der var et af mine medlemmer, siger Claus Lind Christensen. Han uddyber, at man kun kan gisne om, hvad der er sket med de ni forsvundne ulve.
Jægerformanden understreger også, at Mouritz Troldtoft blev ekskluderet af forbundet efter hændelsen:
- Man er ikke medlem af Danmarks Jægerforbund, når man laver sådan en overtrædelse, siger Claus Lind Christensen.
Derudover mener formanden, at Jægerforbundet gør, hvad det kan, for at forhindre nye ulvedrab:
- Vi sender et klart signal om, at hvis man laver en overtrædelse af den her karakter, så er det ud af vagten.
- Derudover er der hele fortællingen om, hvad er ulven for et dyr. For det er faktisk en af de væsentlige opgaver, vi har: Det er at få fortalt meget mere om, hvad er det for et dyr. Man skal huske på, at det er 200 års fravær af et dyr, der nærmest er mytisk, siger Claus Lind Christensen.
- Vi bruger mange ressourcer på det her
Han afviser, at forbundet kan gå mere håndfast tilværks i forhold til at forhindre eventuelt krybskytteri:
- Vi kan aldrig gå ud og være myndighed, men vi kan understøtte myndighederne med god information og ved at have dialogen med myndighederne, og den har vi.
- Hvis vi har klare beviser, så gør vi også noget. Det beviste vi med Troldtoft, siger Claus Lind Christensen.
Gør I noget for at skaffe de beviser?
- Vi går ikke ud og laver eftersøgningsarbejde som en anden politienhed. FDM stiller jo heller ikke en fotovogn op og fanger fartsyndere. Det, tænker jeg ikke, er vores opgave her.
- Kan du forstå, hvis der er nogle ulvevenner, der synes, at du ikke tager din opgave alvorligt nok?
- Det er deres holdning. Vi bruger faktisk pænt mange ressourcer på det her. De samme ressourcer som jeg har en klar forventning om, at staten også bruger. For det er ikke jægernes ansvar alene, i forhold til hvad der sker med ulve ude i samfundet, siger Claus Lind Christensen.