Kærshovedgård-nabo føler sig tvunget væk: - Jeg er trist til mode

Ole Tranberg bor 300 meter fra Udrejsecenter Kærshovedgård. Nu har staten tilbudt at købe ham væk fra bekymringerne.

Ole Tranberg er en af de borgere, der bor tættest på Udrejsecenter Kærshovedgård.
Ole Tranberg er en af de borgere, der bor tættest på Udrejsecenter Kærshovedgård.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Udrejsecenter Kærshovedgård som nærmeste nabo. Dét har været Ole Tranbergs virkelighed de sidste seks år, men i dag har han fået et brev om, at staten tilbyder at købe hans ejendom.

Hvis ikke han ønsker at blive opkøbt, så kan han få en økonomisk kompensation på 150.000 skattefrie kroner.

- Min kone og jeg kan føle os tvunget til at benytte os af tilbuddet om at sælge vores ejendom. Selvom vi er blevet opstillet to valgmuligheder, så har vi reelt set kun én mulighed, og det er at sige ja til et statsligt opkøb, siger Ole Tranberg.

De 150.000 kroner står ifølge Ole Tranberg ikke mål med det beløb, han frygter at tabe på ejendommen den dag, hvor han sammen med sin kone vil sælge den.

- Jeg er trist til mode over, at vi bliver tvunget til at tage stilling til noget nu og her. Vi havde håbet selv at kunne bestemme, hvornår vi ville flytte herfra.

Har savnet indflydelse

Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), lovede i maj 2021 at give lokalsamfundet i Bording en hjælpende hånd "snarest muligt".

Der er siden nedsat en lokal arbejdsgruppe, der arbejder på tryghedsskabende initiativer, og nu bliver alle naboer indenfor 1500 meter fra Udrejsecenter Kærshovedgård tilbudt en pose penge. Beløbet spænder fra 50.000 til 150.000 kroner.

Mindre end en håndfuld borgere bliver tilbudt at sælge deres ejendom til staten som Ole Tranbjerg.

Dagens brev med de to muligheder var dog ikke den løsning, Ole Tranberg håbede på.

Sammen med andre beboere fra Bording-området har han indsendt et forslag om en såkaldt værditabsgaranti. På den måde kunne borgerne være dækket ved et tab, når en ejendom i området skulle sælges. Det skulle sikre, at indbyggerne fortsat turde bruge penge på at vedligeholde deres ejendomme. 

- Vi har fået lov til at give vores mening til kende og sende et forslag. Men det, der er kommet ud af det, kan vi ikke genkende som noget, vi har ønsket os. Jeg føler ikke, at vi reelt set har været inddraget, siger Ole Tranberg.

Han fremhæver, at hvis værditabsgarantien havde set dagens lys, så havde han i højere grad selv kunnet beslutte, hvornår han og konen ville flytte.

Helt personligt er han glad for, at han nu trods alt har en mulighed for at komme væk fra sin uønskede nabo. Men for lokalsamfundet fremhæver han, at løsningen ikke sikrer, at nogle vil bosætte sig i området fremover.

- Jeg kan ikke se, at det er noget, der peger ind i fremtiden for området. Det korte af det lange er, at det er en dårlig løsning, der ikke sikrer resten af beboerne rundt omkring centret. Jeg synes ikke, at man er kommet i mål, siger Ole Tranberg.

Borgmester: En fallitærklæring

Ikast-Brande Kommunes borgmester, Ib Lauritsen (V), har tidligere delt sin skuffelse over, at de dømte kriminelle og de beboere, der er på såkaldt tålt ophold, fortsat bor på Kærshovedgård.

Borgmesteren sætter dog pris på, at tilbuddet om at sælge sin ejendom til staten tilbydes en lille håndfuld frustrerede borgere.

- Det siger mig, at man tilkendegiver, at der er nogle, der er urimeligt hårdt ramt af udrejsecenterets placering. Det svarer til at lægge en motorvej i din have, siger Ib Lauritsen.

Mere dyster er han omkring, at det i hans øjne er en erkendelse fra regeringen om, at man ikke har tænkt sig, at gøre noget ved problemstillingen om Udrejsecenter Kærshovedgård.

- Det er en falliterklæring, hvor man forsøger at isolere problemet og betale kompensation til de nærmeste naboer. 

Ikast-Brande Kommunes borgmester, Ib Lauritsen (V), havde håbet, at der var fundet et nyt sted til de dømte kriminelle, der bor på Kærshovedgård.
Ikast-Brande Kommunes borgmester, Ib Lauritsen (V), havde håbet, at der var fundet et nyt sted til de dømte kriminelle, der bor på Kærshovedgård.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Han siger dog, at det trods alt er er glædeligt, at man nu gør noget for de mennesker, der bor tættest på udrejsecenteret.

- Det er dybest set sympatisk, men det er ikke sikkert, at det så tilfredsstiller de mennesker det drejer sig om, siger han.

- Hvis der var vilje, mod og evner til at gøre noget, så kunne man for alvor forsøge at løse problemet, slutter borgmesteren.