Varme hænder fra Østeuropa

Svitlana flygtede fra krig i Ukraine: Listen over lykkelige lande fik hende til Danmark

Hjemme i Ukraine tjekkede Svitlana Derkach sammen med sin mand listen over verdens lykkeligste lande, og de besluttede sig derefter for, at deres fremtid var i Danmark. Nu er hun i gang med en uddannelse i ældreplejen.

8:20
Svitlana Derkach er i praktik på Plejecentret Enghaven i Skjern. Hun mener, at et smil og et åbent hjerte er vigtigst, når man møder nye mennesker.

Tillid og respekt. De to ord gentager ukrainske Svitlana Derkach, når hun skal beskrive sit danske liv i Skjern.

- Hvis du kommer til et andet land, så skal du komme med respekt, siger Svitlana Derkach, der er kursist på forløbet ’Klar til SOSU’ i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Svitlana Derkach forlod for seks år siden den ukrainske storby Tjerkassy for sammen med sin mand og søn at søge lykken i Vestjylland. Krigen med Rusland var ikke deres krig, og de ville gå en anden vej.

- Vi vælger ikke hvilket land, vi bliver født i, men vi vælger vores fremtid, så vi kiggede på listen over verdens lykkeligste lande og besluttede at rejse til Danmark eller Norge.

Efter en årrække med fast arbejde på et landbrug er stalden nu i stedet blevet skiftet ud med undervisning i pleje og omsorg.

- De ældre mennesker elsker dig, sagde en af vores danske bekendte til mig, og det tænkte jeg over. Jeg respekterer ældre mennesker meget, og da jeg arbejdede i landbruget, manglede jeg at kunne hjælpe nogen, siger Svitlana Derkach.

Frisk luft i Anlægget i Skjern. Svitlana Derkach er på tur med Nanna Møller, der bor på Plejecentret Enghaven.
Frisk luft i Anlægget i Skjern. Svitlana Derkach er på tur med Nanna Møller, der bor på Plejecentret Enghaven.
Foto: Skelmose TV og Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Det var hjælp til selvhjælp, da Ringkøbing-Skjern Kommune for et halvt år siden ansatte Svitlana Derkach og syv andre østeuropæere i et særligt forløb, der skulle gøre dem klar til at tage en uddannelse som SOSU-hjælper eller social- og sundhedsassistent.

For kommunen var det en investering i fremtidige medarbejdere på et område, hvor det er svært at rekruttere nye folk. Og for østeuropæerne var det chancen for at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked og blive bedre til dansk.

Forløbet er netop afsluttet. Alle otte østeuropæiske kursister fra Ringkøbing-Skjern kommune har ønsket at gå videre efter det indledende særligt tilrettelagte forløb, og de er nu alle sammen i gang med en sundhedsfaglig uddannelse på lige fod med danske elever.

Svitlana Derkach drømte om at blive social- og sundhedsassistent. En drøm, der nu går i opfyldelse, selvom hun godt ved, at det danske sprog vil give bump på vejen.

- Vi skal ikke dømmes på dårlig udtale. Kommunikation mellem mennesker er ikke kun at finde det helt rigtige ord. Det er også at tage den ældre borger i hånden og give menneskelig omsorg og kærlighed. Jeg kommer med tillid og respekt. Jeg kommer med et åbent hjerte.