Psykolog: Sexovergreb i asylcentre er ikke usædvanlige
Ofte er det meget små børn der udsættes for overgreb i asylcentre og flygtningelejre
Rækken af seksuelle overgreb på asylcentre drevet af Vesthimmerlands Kommune kommer ikke bag den erfarne psykolog Anne-Sophie Dybdal fra Red Barnet.
- Vi ser det alle steder, hvor mennesker er stuvet alt for tæt sammen, og hvor aggressioner og stress trives, siger psykologen fra Red Barnet.
En aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået adgang til, viser at der i 2016 er indberettet fem forsøg eller egentlige seksuelle overgreb på de ni asylcentre, som drives af Vesthimmerlands Kommune.
Detaljer og datoer for overgrebene er streget ud i aktindsigten. Alligevel viser papirerne at der i mindst to tilfælde er tale om overgreb mod børn. Selv om Anne-Sophie Dybdal ikke kender de konkrete sager er det, ifølge psykologen, ikke helt tilfældigt, at børn er udsatte.
- De mennesker jeg har oplevet i bl.a. flygtningelejre er ekstremt pressede og de ”eksploderer” ofte ved at miste selvkontrollen. Tit går det ud over børn og de kommer til at gøre ting, som de ellers ikke kunne drømme om at gøre, siger psykologen.
Anne-Sophie Dybdal har arbejdet internationalt som psykolog i en årrække, og har oplevet flygtninge og asylansøgere komme fra lande og områder, hvor vold og overgreb mod børn er ret hyppige.
- Så er det klart, at det moralske forsvar er lidt tyndere. Når man så havner i situationer, hvor man er under pres fra flere sider og bor alt for tæt med andre mennesker, så kan det komme til udtryk i form af overgreb, fortæller psykologen videre.
På sine missioner for Red Barnet, bl.a. i krigsområder, har hun set og hørt om ubehagelige hændelser, næsten hver eneste gang.
- Man tror simpelthen ikke sine egne øjne. Men det finder faktisk sted, og ofte er det meget små børn det går ud over, konstaterer Anne-Sophie Dybdal.