Afsluttede 9. klasse for fire år siden: Hvor mange sabbatår bør man tage?

TV MIDTVEST har fulgt fem elever i de fire år, der er gået, siden de afsluttede 9. a på Stoholm Skole. Nu er det helt store spørgsmål for flere af eleverne, hvor mange sabbatår, de bør tage, før de går i gang med en videregående uddannelse.

8:56
Det er nu fire år siden, at 9a i Stoholm sagde farvel til folkeskolen. Der er sket meget siden da, og eleverne står nu over for store valg.

De unge, der afsluttede 9.a i Stoholm i 2018 er som økologiske køer, der lige er sluppet på græs. Nogle tager den lige vej, men langt de fleste skal ud at prøve det meste af marken af.

Siden eleverne fra 9. a forlod folkeskolen for fire år siden, har TV MIDTVEST fulgt Kamilla, Nikoline, Birka og Rasmus fra den samme klasse i Stoholm. Og siden 2018 har de utallige gange skiftet holdning til, hvilken vej de skulle igennem uddannelsessystemet.

- Jeg kan huske, at jeg den gang ville på EUX Business, men så tog jeg min 10. klasse, og så vidste jeg udmærket godt, at skolebænken ikke var noget for mig, siger Nikoline Bay Holm Andersen, der lige nu er tæt på at afslutte sin læretid som maler.

Corona inspirerede til uddannelse

Flere af eleverne fra den gamle 9. klasse er stadig usikre på, hvilken vej de skal vælge at fortsætte fremtiden ud af.

En af dem er Birka Amalie Horsebøg Lund, der har været vidt omkring i sin søgen efter den rette hylde. Først ville hun på kunstskole, så var kursen rettet mod en uddannelse som automekaniker, men efter blandt andet flere rejser til USA har hun nu sandsynligvis endelig låst sig fast på en karriere.

- Mens jeg var ude og rejse, gik jeg rigtig meget op i mentalt helbred. Da jeg så alt, hvad der var sket efter Corona, gav det mig et indblik i, hvor meget det påvirkede folk mentalt og hvor meget, der er brug for folk, der er specialiseret i mentalt helbred. Så jeg regner med at få en psykologuddannelse, så jeg kan hjælpe folk, siger Birka Amalie Horsebøg Lund, der lige nu arbejder hos bageren i Skals et par dage om ugen.

Birka Amalie Horsebøg Lund har i efter 9. klasse været i USA flere gange, hvor hendes forlovede bor.
Birka Amalie Horsebøg Lund har i efter 9. klasse været i USA flere gange, hvor hendes forlovede bor.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Hvor stor er kvoten af sabbatår?

De fleste af eleverne i 9. a fra årgang 2018 er sikre på, at de skal læse videre på et tidspunkt. Men de er ikke sikre på, hvornår de skal gøre det, eller hvornår kvoten af sabbatår er brugt op.

Rasmus Bergstrøm Karlsen har brugt sit første sabbatår efter gymnasiet på at arbejde på McDonalds. Han har ikke bestemt sig for, hvad han skal læse, men han er klar over, at han ikke skal blive ved med at lave burgere.

- Det er ikke så fedt at arbejde på McDonalds, når man er 40 eller 50 år gammel. Det kunne være rart at have et større formål med dagen end bare at lave burgere, siger han.

Da han gik ud af 9. a, drømte han om at blive politiker, journalist eller arbejde med mennesker. Nu vil han gerne bare i gang med et eller andet.

- Det er træls at komme til at tage 10 sabbatår, fordi man er bange for, at man fortryder noget. Så vil jeg hellere i gang med at lave noget, og så kan jeg vælge om frem for bare at sidde fast, siger Rasmus Bergstrøm Karlsen.

Tal fra undervisningsministeriet viser, at lige knap halvdelen af dem, der søger ind på videregående uddannelser har haft et eller to sabbatår inden.