Alarm skal sikre tryghed, men den "fungerer ikke fuldt ud"
Overfaldsalarmer er afgørende for både patienterne og de ansattes tryghed, lyder det fra regionen.
Når de ansatte i psykiatrien føler sig truet eller bliver udsat for vold, skal de kunne vide sig sikker på, at de kan tilkalde hjælp.
Men på flere af Region Midtjyllands hospitaler må de ansatte leve med tilkaldesystemer, der har være i brug i mere end 40 år, er nedslidte eller slet og ret ikke fungerer fuldt ud.
Derfor vil direktion i Region Midtjylland nu bruge godt fem millioner kroner på at opgradere tilkaldealarmerne på flere af regionens psykiatriske afdelinger.
Det fremgår af dagsordnen til regionsrådsmødet i Region Midtjylland 26. april.
Ifølge sagsfremstillingen er der blandt andet problemer med anlægget på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdelings lokaler i Viborg
- Anlægget fungerer ikke fuldt ud, og der er behov for et nyt anlæg, skriver regionen.
I sagsfremstillingen skriver regionen videre, at tryghed for både patienter og ansatte har høj prioritet. Her spiller overfalds- og tilkaldealarmsystemer en vigtig rolle.
Penge slår ikke til
Alarmerne gør det muligt for eksempelvis sygeplejersker at tilkalde kollegaer, hvis der opstår en situation, hvor medarbejderne eller patienter udsættes for vold eller trusler om vold fra patienter.
Foruden afdelingerne i Viborg er der ifølge regionen også behov for en opdatering af systemerne i Horsens og Randers.
Her har man ligeledes alarmer, der ikke er tidssvarende.
Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan der har været problemer med alarmsystemet på Aarhus Universitetshospital.
- Vi har gentagne problemer med, at overfaldsalarmer ikke lyder, når de bliver aktiveret. Eller at alarmen til at begynde med lyder på andre sengeafsnit end der, hvor overfaldet sker, forklarede tillidsmand for social- og sundhedsassistenter på Afdelingen for Psykoser Torsten Nielsen i 2020 til avisen.
Regionsrådet har tidligere sat penge af til investeringer i Psykiatriens overfalds- og tilkaldealarmsystemer, men de penge rækker ikke til at opgradere anlæggene i Viborg, Horsens og Randers, vurderer regionen.
Derfor er der behov for en ekstra bevilling på godt to millioner kroner.
Hvis regionsrådet bevilger ekstra penge til nye alarmer, lyder forventningen, at de opdaterede alarmer i Viborg vil være på plads i april 2024.