Anne Louise har søgt uddannelse i Viborg - men i år er der færre som hende
Nye tal over ansøgninger på landets uddannelser viser, at unge i stigende grad søger mod storbyerne for at studere. Mens Aarhus får flere ansøgere, får Midt- og Vestjylland færre.
I dag udløb fristen til at søge ind på drømmestudiet, og de mange håbefulde mennesker, der har sendt en ansøgning afsted, kan nu ikke gøre andet end at vente.
Tallene viser, at det blandt andet er populært at søge pladserne på pædagog- og læreruddannelsen – så længe det er i Aarhus. I Viborg, Holstebro og Skive er ansøgningstallet nemlig faldet.
Anne Louise Høgh Svendsen er en af de få i sin vennekreds, der har valgt en uddannelse i hjembyen Viborg.
- Jeg synes, at det virker som om, at der er et rigtig godt studiemiljø, siger Anne Louise Høgh Svendsen, der har søgt ind på pædagoguddannelsen og fortsætter:
- Der er større chance for at komme ind i Viborg, for der er mange, der søger de store steder. Det er det eneste, jeg har søgt, så jeg satser på det.
Men der er ikke så mange som hende, som der engang var. På pædagoguddannelsen i Holstebro, Ikast, Viborg og Thisted har 14,9 procent færre søgt ind som deres førsteprioritet i forhold til sidste år. I Aarhus er antallet steget med 3,1 procent.
Og når de kommende studerende søger østpå, så efterlader det et vakuum.
- Vi ser jo helst, at man uddanner sig der, hvor der er brug for folk bagefter. Der er sådan set brug for, at vi får uddannet nogle over hele regionen, så når flytningen mod de store byer er alt for stærk, så er det selvfølgelig negativt for os i Vestjylland, siger Harald Mikkelsen, der er rektor for VIA.
Der er fordele ved mindre byer
Krista Singh er uddannet sygeplejerske, og hun valgte at studere i Randers og Holstebro.
Hun ser nemlig flere fordele i at vælge byer, der er en anelse mindre end Aarhus.
- De små miljøer tiltaler mig mere, for man kommer simpelthen hinanden mere ved. Både på tværs af uddannelserne, hvor man er mere på fornavn med sine undervisere og medstuderende, siger Krista Singh, der i sin tid var formand for studenterrådet i VIA.
Men selvom hun var glad for sin tid som studerende i de to ikke-aarhusianske byer, så forstår hun godt, hvad det er, der trækker unge mennesker til den jyske hovedstad.
- Der er også noget naturligt i, at unge gerne vil ind til de store byer. Måske få noget sceneskift, man har brug for at komme lidt længere væk hjemmefra, siger Krista Singh til TV MIDTVEST.
For få uger siden lancerede regeringen en plan om at udflytte 10 procent af studiepladserne fra de store til de mindre byer.
Det gjorde de netop for at gøre op med problemet, men ifølge VIA’s rektor var det ikke det, der var brug for.
- Det, vi ser, er, at vi mangler studerende i de mindre byer. Vi mangler ikke uddannelsespladser – dem har vi nok af, siger Harald Mikkelsen.
Hvis alt går vel, venter der en spændende og lærerig tid i Anne Louise Høgh Svendsens liv.
Og hun ser frem til at være viborgensisk pædagogstuderende.
- Jeg kender byen, og så kan man have fokus på studiet, fordi man ikke skal flytte. Og jeg kan godt lide det stille og rolige her i Viborg, og i forhold til at der ikke er så mange mennesker, så kan man komme lidt mere tæt på folk, siger hun til TV MIDTVEST.