Arkitekter på udebane: Jens Jørgen tester de unge byboer med armbolt og esse

120 arkitektstuderende fra Aarhus er på Hjerl Hede for at få den ældste del af deres fag i blodet. En del der for de fleste unge er ny viden.

De unge bliver sat i sving, når de i denne uge skal bygge sommerboliger til Hjerl hede.
De unge bliver sat i sving, når de i denne uge skal bygge sommerboliger til Hjerl hede.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

 - Tror I for helvede, jeg skal stå og lave det her. 

Ordene flyver ud af munden på Jens Jørgen Olesen. Han er projektmedarbejder på Hjerl Hede. I denne uge har han besøg af dem, der i fremtiden skal lære at bruge gamle håndværksdyder i moderne byggeri. 

I fire dage er de aarhusianske arkitektaspiranter i praktik hos Jens Jørgen Olesen. Manden, der skal lære det gamle håndværk fra sig, går til de unge med krav og en god værkstedstone. Men også med et håb om, at de vil bringe fortidens traditioner med ind i fremtiden. 

- Kunne man så et frø til, at de med tiden ville bruge gamle håndværkstraditioner i moderne byudsmykninger ville det være dejligt. Det er noget vi efter min mening ser alt for lidt, forklarer Jens Jørgen Olesen. 

Lidt derfra står en af de unge fra Aarhus og spørger forsigtigt, om det Jens Jørgen har taget op er en armbolt? 

- Ja, det er det, lyder svaret kontant. 

Værdifuld viden

Mens nogle af de unge kaster sig ud i arbejdet med armbolt, hammer og andre værktøjer er andre mere tilbageholdne. Uanset hvilket arkitektkontor de unge ender på, så vil det nok være begrænset, hvor meget hammer og armbolt bliver en del af dagligdagen. 

Alligevel mener deres underviser, der selv har valgt at tage fire dage på Hjerl Hede med de unge, at besøget er en vigtig lektie i arbejdet med at blive arkitekt. 

- Det er vigtigt, at de lærer noget om bygningskultur. Det er ikke bare her og nu, derfor skal man dykke ned i fortiden. På den måde kan de unge blive kreative, noget der er i høj kurs, fortæller underviser på Arkitektsskolen Niels Park Nygaard. 

Udover at se nærmere på og lære om gammelt håndværk, så er en del af dagene på Hjerl Hede også praktiske opgaver. I grupper skal de studerende bygge tre huse, der til sommer skal huse turister. De skal, naturligvis, opføres ved brug af gamle håndværksmetoder. 

Inspirerende oplevelse

Selvom der er langt fra armbolt til den normale hverdag med bærbar Computer på studiet i Aarhus, så bliver de mange unge alligevel inspireret af dagene i naturen på Hjerl Hede. 

- Det er sindsygt spændende. Du lærer en masse af historien, den slutter jo på en måde ringen, nu vi skal ud på tegnestuer og forme fremtiden, forklarer studerende Peter Larsen. 

- Lige nu har jeg lært, hvordan vi retter en række bundter på et tag. Det kan jeg ikke bruge til ret meget. Men står jeg en dag og skal bygge et hus, så ville jeg da overveje at bruge andre og ældre materialer end dem, der i dag er standard, forklarer en anden studerende, August Schollian Birckner. 

Hvordan det går med de unges evner med armbolt og esse vil vise sig. På fredag skal de tre hytter stå færdige. 

1:58
Se hele indslaget om de unges besøg på Hjerl Hede her.