Konkurrence skal finde fremtidens ingeniører
Ingeniørforeningen og Grundfos afholdt i dag Science Cup, hvor 50 gymnasieelever fik mulighed for at komme med deres bud på en god opfindelse.
Det kniber med at finde folk, der vil være ingeniører. Derfor holdt Ingeniørforeningen i dag Science Cup på Grundfos med det helt klare mål at få gymnasieelever til at vælge at blive ingeniør.
Blandt deltagerne var Maria Bøgevig, Malene Kristensen og Peter Dam fra 2.x på Viborg Tekniske Gymnasium som sammen 50 andre gymnasieelever mødt op til Science dag på Grundfos. De tre har en god idé med en opvaskebørste.
- Vi har udviklet en prototype, som skal kunne nå ned i bunden af glasset, siger Peter Dam.
Det er 13. år i træk, at Ingeniørforeningen afholder Science Cup, hvor gymnasieelever fra hele landet kæmper om at have den bedste opfindelse til at løse et hverdagsproblem. Og netop det kriterie lever tremands gruppen i særlig grad op til.
- Produktet er jo for alle i virkeligheden, de fleste mennesker gør jo glas rene, siger Peter Dam.
Stor mangel på ingeniører
I alt var 12 hold mødt op til regionsfinalen med opfindelser om alt lige fra trykregulerende dæk til fjernstyrede stikkontakter. Holdene kæmper om en enkelt plads i landsfinalen i København. Men Science Cup handler om langt mere end at vinde konkurrencen.
- Der er mangel på både ingeniører- og naturvidenskabeligt uddannede. Vi kommer til at mangle 16.000 naturvidenskabeligt uddannede i 2025, siger Karina Reib, der er Science Cup-koordinator for Ingeniørforeningen.
Hos Grundfos er de glade for, at der bliver sat fokus på problemet.
- Der er konkurrence om talenterne, så det er vigtigt for os, at vi får nogle flere ind på ingeniøruddannelserne. Det er helt klart også derfor, at vi er med i år. Det er for at finde fremtidens Grundfos-medarbejdere, siger Louise Holland Heide, der er senior HR konsulent hos Grundfos.
I flere måneder har gruppen fra Viborg Tekniske Gymnasium arbejdet med opfindelsen, lige som de mange andre deltagere i konkurrencen har arbejdet med deres idéer. Gruppernes resultater imponerer både arrangørerne og Grundfos.
- Deres idéer er super interessante og super spændende og spænder fantastisk bredt, siger Karina Reib.
- Det er fede idéer. Der er nogle entreprenører gemt i nogle af dem, siger Louise Holland Heide.
Det blev desværre ikke til en plads i finalen for Maria, Malene og Peter. Til gengæld kan Ingeniørforeningen og måske også Grundfos glæde sig over udsigten til nye ingeniører.
- Jeg vil gerne læse til softwareingeniør, siger Peter Dam.
Det var en gruppe fra Herningsholm Gymnasium, der vandt med deres opfindelse om hormonforstyrrende stoffer i drikkevand. Opfindelsen er så god, at Grundfos har inviteret dem til at fremlægge det for dem.
Finalen i Science Cup afholdes den 10. maj.