Lokale forskere i gang med stort forsøg: Særlig plante skal blive til mad til millioner af mennesker
En virksomhed ønsker at bygge en fabrik i Ghana, der skal udnytte toppe fra en rodfrugt.
En container med en speciel last er ankommet hos Aarhus Universitet i Foulum nordøst for Viborg. Den indeholder 10 tons af frosne blade fra en plante, som vi ikke normalt ser noget til i Danmark.
Bladene stammer fra den tropiske rodfrugtsplante maniok eller kassava, der betegnes som den tredjevigtigste afgrøde i verden, selvom de fleste danskere måske ikke kender den.
De 10 tons blade er fragtet hele vejen fra Ghana til Foulum for at blive testet i universitetets proteinanlæg. For ligesom toppen fra kartofler, så ender kassava-bladene oftest med at blive smidt ud, og det er spild, mener virksomheden Yoonoon. Bladene indeholder nemlig masser protein, der kan bruges til mad til mennesker.
- Roden udgør den daglige føde for 800 millioner mennesker. Det er helt vildt, forklarer Jesper Lacoppidan, der er direktør for firmaet Yoonoon.
Han samarbejder med en række investorer om at få bygget den første fabrik i Ghana, der skal kunne trække protein ud af bladene.
- Der er et kæmpe potentiale her med at få endnu mere protein ud, end man kan med græs, forklarer han.
Skal bruges til mad til mennesker
Proteinmaskinen i Foulum er egentligt bygget til at trække protein ud af græs, men det kan klare alt slags grønt, også kassava.
Derfor skal bladene nu en tur igennem den, så forskerne kan finde ud af, hvor meget protein, der kan hives ud, og testresultaterne skal derefter bruges til at bane vej for Yoonoons fabrik.
- Det er rigtigt spændende. Analyserne må vise, hvor meget protein, der er i koncentratet, forklarer Morten Ambye-Jensen, der er leder af demoanlægget hos Aarhus Universitet i Foulum.
Behovet for mad til både mennesker og dyr forventes at stige i fremtiden, og her tror Jesper Lacoppidan, at planteproteinerne fra de grønne blade kan komme til at spille en rolle.
- Bare syd for Sahara i Afrika vokser befolkningen med 650 millioner indenfor de næste 25 år. De skal have noget at spise, og de kommer altså ikke til at spise bøffer alle sammen, siger han.
Det er ikke kun i Ghana, man kan få glæde af at trække protein ud af planter på denne måde. Danmarks første græs-proteinfabrik åbnede for nylig på Ausumgård, der ligger mellem Holstebro og Struer.