Mor fortæller for første gang om søns selvmord
Mette Kongsted fra Viborg mistede i 2015 sin 18-årige søn til selvmord. Nu fortæller hun for første gang offentligt om det for at bryde tabuet.
For fire år siden mistede Mette Kongsted fra Viborg sin 18-årige søn, da han tog sit eget liv. Nu står hun frem offentligt og fortalte om det hele - for første gang i anledning af Sindets Dag.
- Jeg bliver helt urolig og har lidt ondt i maven og hjertet banker, så det er også fysisk, at jeg kan mærke, at jeg er nervøs, forklarer Mette Kongsted inden hun skal op og fortælle om sin søn.
Steffen hed han, og han havde kræft. Men det var slet ikke sygdommen, der tog livet af ham. Det gjorde han selv.
- Jeg har ikke været vred på ham, det har jeg aldrig været. For jeg vidste, at han havde det så skidt, at han ikke kunne holde det ud mere, forklarer Mette Kongsted.
Mere fokus på sindet
Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed har været med til at arrengere Sindets Dag herhjemme. En verdensomspændende dag, hvor der sættes fokus på mental sundhed.
Netop mentalt har det gjort ondt på Mette Kongsted at miste sin søn til selvmord.
- Jeg var både ked af det, forfærdet og overrasket og synes, det var en forfærdelig melding at få, jeg ville egentligt slet ikke have haft den, fortæller Mette Kongsted.
Mette Kongsted og hendes mand har altid været ærlige om Steffens selvmord. Men de oplever, at deres venner og familie har haft svært ved at tale om det.
- Det der tabu. Den stilhed om at man ikke vil snakke om det. Det er faktisk en af grundene til det, at jeg gerne vil fortælle om det og stå som ambassadør for sagen, forklarer Mette Kongsted.
Bryder tabuet
Jeg har en søn som begik selvmord, han blev 18 år gammel.
Sådan begynder Mette sit foredrag. Imens sidder de fremmødte stille og lytter til historien om, da en mors værste mareridt blev til virkelighed en novemberdag i 2015. Og sådan nogle historie er vigtige at fortælle.
- Selvmord er meget stigmatiseret. Det kan ofte føles som skamfuldt og kan være svært at rumme og tale om. Derfor prøver vi at lave sådan en dag her, hvor vi taler åbent om, at selvmord kan ramme alle, fortæller Jane Aslaug, som er leder af psykiatrien i Viborg Kommune.
Lettelse
Jeg prøver at holde fast i de gode episoder, de sjove episoder. Fordi det giver mig håb om, at jeg kan have et godt liv, og at jeg gerne må være glad.
Sådan slutter Mette af, inden hun bliver overfaldet af klap og kram. En rørende fortælling er fortalt videre, og tabuet er et skridt tættere på at blive brudt.
- Jeg er lidt lettet, men jeg er også glad. Jeg er glad for at jeg gjorde det, fordi det betyder så meget for mig at sætte fokus på det her og bryde tabuet omkring selvmord, fortæller Mette Kongsted
I 2018 forsøgte 1.003 personer i Region Midtjylland at begå selvmord. Og i 2017 tog 113 personer deres eget liv.