Nyfødte børn bør undgå mikroplast i de første 1000 dage

Nyt projekt sætter fokus på, hvilke konsekvenser plastik har for babyer.

Kasper og Freja Haarup med nyfødte Vega.
Kasper og Freja Haarup med nyfødte Vega.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Børn skal ikke udsættes for mikroplast de første 1000 dage af deres liv.

Det er ambitionen med et nyt projekt på Region Midtjyllands hospitaler.

- De første 1000 dage er den periode, hvor man er mest sårbar over for kemikalier og mikro- og nano-plastik. Kroppen er ny og fin. Organerne er ikke modne endnu, og huden er ikke helt så tæt. Så det er en særlig sårbar periode, hvor det kan have langsigtede konsekvenser, hvis man bliver udsat for de ting, siger Maria Gaden, der er udviklingskonsulent i Center for Bæredygtige Hospitaler i Region Midtjylland.

Maria Gaden var en af arrangørerne bag en workshop på Regionshospitalet Viborg, hvor projektet blev skudt i gang.
Maria Gaden var en af arrangørerne bag en workshop på Regionshospitalet Viborg, hvor projektet blev skudt i gang.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST


Hun var en af arrangørerne bag en workshop på Regionshospitalet Viborg, hvor projektet blev skudt i gang. Omkring 100 sundhedsansatte fra børne- og fødeafdelinger i hele landet deltog. Projektet hedder Born Green Generation, og flere europæiske lande er involveret.

Der er endnu ikke sikker forskning, der dokumenterer de langsigtede konsekvenser for børn, hvis plast og kemi hober sig op i de tidlige leveår.

- Der tegner sig videnskabelige billeder af, at for eksempel pvc, talater og pfas har en negativ effekt, siger Maria Gaden.

Hvad skal forældre gøre for ikke at udsætte små børn for plastik?

- Jeg står ikke på 100 pct. sikker grund. Men videnskaben peger nu på, at man skal undgå engangsprodukter, som typisk afgiver mere mikroplastik end produkter beregnet til at bruge flere gange. Det er et godt sted at starte. Samtidig kan man gå efter de nordiske miljømærker, som vi også prøver at blive bedre til på hospitalerne.

Hvad er det for engangsprodukter, men skal undgå?

- Det kan for eksempel være skumvaskeklude. De er lavet af plastik. Det kan også være drikkeflasker til vand.

Hvad med sutter og sutteflasker?

- De sutter og sutteflasker, man kan købe, burde jo være godkendt. Men det er ikke sikkert, at de grænser, vi har haft, og den måde, vi har undersøgt på indtil nu, har været helt grundig nok. Det er vi nysgerrige på.

Som led i projektet vil hospitalerne nu arbejde for, at små børn møder mindst muligt plastik og kemikalier i sundhedsvæsenet.