Nyt tilbud skal hjælpe skoletrætte elever videre

En ny forberedende uddannelse får fra 1. august hjemsted i Viborg, Holstebro, Herning og Morsø Kommune.

2:07
Målet med den nye uddannelse er at ramme en større gruppe af de unge som Pernille Arnsholt fra Viborg, der er stødt på bump i det etablerede skolesystem.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Det kan være rigtig svært at vælge retning når den sidste tid i folkeskolen nærmer sig.

Det skal en ny uddannelse nu hjælpe med at rette op på. Den forberedende Grunduddannelse hedder tilbuddet, som retter sig mod unge under 25 år, der er kørt fast i systemet, og det er noget, de unge ser frem til.

- Det er sådan meget, at fagene godt kan stille store krav til, hvad man skal kunne og sådan noget. Skole er ikke sådan rigtig lige mig, men her kommer vi ud i det praktiske og laver noget med hænderne, siger Pernille Arnsholt, der går i 10. klasse i Viborg.

Målet med den nye uddannelse er da også at ramme en større gruppe af de unge, som er stødt på bump i det etablerede skolesystem.

- Det er også unge mennesker, der har været famlende. Der skal træffes rigtig mange valg i en tidlig alder, siger Janne Mylin, direktør for FGU Midtjylland.

Produktionsskole i Viborg bliver fortid

88 skoler over hele landet står klar til at undervise de unge efter sommerferien, og en af dem er Produktionsskolen i Viborg, hvor der her torsdag aften var åbent hus.

- Det bliver vemodigt, at produktionsskolen ikke skal være her mere, men på den anden side set så ser vi også rigtig frem mod det nye og den forandring, som til stadighed er i vores samfund, at nu skal vi være en del af den, siger Heine Bøgild, der er forstander på Viborg Produktionsskole.

Sammen med produktionsskolerne i Holstebro, Morsø og Herning bliver Viborg nu hjemsted for den to-årige FGU-uddannelse Alle steder med forbindelse til satellit-skoler i nabokommunerne:

- Nu har vi faktisk muligheden for at komme ud med et eksamensbevis i forhold til noget alment og nogle kompetencer i forhold til noget praksis, siger Heine Bøgild.

Skal få unge videre

For skolerne er succeskriteriet, at eleverne kommer bedst mulig videre, efter de to år på den nye uddannelse.

- Det er vi jo sat i verden til, og det er sket nationalt over hele landet, at den forberedende grunduddannelse skal sikre, at det unge menneske enten kommer videre i en ungdomsuddannelse eller kommer i job, siger Janne Mylin.

De kommende elever skal visiteres til uddannelsen via det, der hedder Ungdommmens Uddannelsesvejledning - det findes i øvrigt i alle kommuner.