Kan man være afhængig af skærm? Ekspert forklarer, hvad skærmen gør ved dig
Smartphones forhindrer os i at leve fuldt ud, mener eksperten.
Kan du ikke falde i søvn uden at se en video på din telefon, og tjekker du sociale medier, hver gang, du har en pause?
Så er du som mange andre, der ejer en smartphone og bruger den hver dag.
Men vores tid på mobilen kan have konsekvenser, understreger ekspert i psykologi og digitale vaner, David Madsen.
Han har fulgt eksperimentet '10 dage i fortiden', hvor elever fra Venø Efterskole har levet 10 dage uden adgang til smartphones.
Er jeg afhængig?
Danskeres forbrug af skærmen steget i alle aldersgruppe de seneste 10 år, oplyser Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger om børn og unges brug af skærm.
David Madsen, som er psykolog og ekspert i børn og digitale vaner, peger på, at den digitale verden er en måde at flygte fra den virkelige verden.
- Hvis dit liv er svært "at spille", så søger man hen i et parallelt univers, sociale medier eller mobilspil, hvor det på en måde kan være nemmere at færdes, siger psykologen.
Ifølge en undersøgelse af VIVE, foretaget sidste år, bruger 11-19-årige i 2021 mere end 4 timer om dagen med en skærm. Men man kan ikke være afhængig af internettet, mener psykolog David Madsen.
- Afhængighed er en klinisk diagnose, og det er der ikke, endnu, for afhængighed af sociale medier. Men der er mange symptomer, som de deler med andre former for afhængighed, siger han.
Slik i stedet for smartphone
De sociale medier sætter nemlig gang i dopaminudskillelsen, så hjernen får en "belønning", hver gang du eksempelvis modtager et like, et hjerte eller en besked på sociale medier.
David Madsen peger på, at mange i dag har vænnet deres hjerne til at skulle modtage de belønninger hele tiden, og derfor oplevede nogle af eleverne, som er med i eksperimentet også, at telefontiden blev erstattet med et andet "fix".
Den underholdende telefon, som Marie Juul Olsen fra Venø Efterskole var vant til, pludseligt væk.
- Alle de gange, jeg tjekkede min telefon (dumbphone red.), har jeg tænkt: ”hvad fuck skal jeg lave?” og så tænkte jeg i stedet: slik.
Hun var ikke i tvivl om, at hende hjerne måtte være afhængig af det "den godt kunne lide."
Og det har hun ret i, siger psykolog David Madsen.
- Vores urgamle hjerne dikterer, at vi skal søge sukkeret, når det er der, fordi det er en kilde til energi. Det, den ikke har forstået, er at Netto er fyldt med sukker, for sådan var det ikke for 2000 år siden, siger David Madsen.
- Jeg kan ikke falde i søvn, uden min telefon
I TV MIDTVESTs serie '10 dage i fortiden' prøver eleverne på Venø Efterskole at leve uden deres smartphones.
Men det er ikke uden problemer.
Flere af teenagerne bruger smartphone om aftenen, før de går i seng, til at blive søvnige, fortæller de.
- Jeg synes, det gik perfekt om dagen, men så om aftenen kunne jeg mærke, at jeg virkelig manglede min mobil. Jeg plejer, at bruge min mobil til at falde i søvn, så jeg synes faktisk det er virkelig svært at falde i søvn, fortalte Marie Olesen tre dage inde i eksperimentet.
Andre fortæller, at de førhen har brugt telefonen til at koble af og se på videoer, indtil de er søvnige nok til at falde i søvn.
Men det er langt fra vejen til en god nats søvn, siger psykolog David Madsen.
- Det blå lys gør, at vores eget søvnhormon bliver reduceret. Lyset giver hjernen et signal om, at det er dag og kroppen skal være klar til dag. Det forsinker vores rytme, i forhold til, hvornår vi bliver trætte, forklarer David Madsen.
Men der også en psykologisk grund til, at brug af mobilen umiddelbart før sengetid giver dårligere søvn.
- Det, man ser, er noget, som har et følelsesmæssigt impact på vedkommende. Det kan være, at man er helt vild med hende pigen på det andet værelse, men det man ser på sin telefon er, at ens bedste ven er ude med dén pige. Det kan give jalousi og en masse andre følelser, som man jo ikke bare sådan lige lukker for og ligger sig til at sove, forklarer psykologen.
Alt andet end en pause
Ligesom mange af eleverne fra Venø Efterskole bruger mobilen til at slappe af om aftenen, bruger de også smartphone til at holde små pauser i løbet af dagen.
Magne Sejer går i 10. klasse på efterskolen og har nogle dage inde i eksperimentet oplevet, at han mangler sin pause med mobilen.
- Jeg har haft køkkenvagt, og der kunne jeg mærke, at det faktisk var lidt hårdt, ikke lige at kunne tage en pause med telefonen, hvis man havde lyst til det. Der skulle man knokle hele tiden, siger Magne Sejer.
Men telefonen giver ikke hjernen en pause - tværtimod, indvender David Madsen.
- Det er lyde, lys, følelsesmæssig stimuli – det er alt andet, end en pause. I stedet skulle man måske gå en tur for sig selv, i naturen, i stilhed, foreslår David Madsen.
Flygter fra svære følelser
Grunden til, at et scrolle gennem Instagram, et par snaps og en TikTok-video kan føles som en pause handler om, at det er en måde at komme væk fra det svære i den virkelige verden, mener David Madsen.
- Det giver muligheden for at undgå at være i svære følelser, kedsomhed, tristhed, akavede situationer, siger han og peger på, at hjernen er som en muskle der skal trænes. Hvis ikke vi er trænet i at kede os, eller være sammen i fysiske fællesskaber, så bliver følelserne uvante, og dermed ubehagelige.
Af samme grund kan det være ubehageligt at være alene med egne tanker om aftenen inden man skal sove, mener psykologen.
- Så tager vi vores nærvær hen i telefonen, og får et frirum fra det ubehag, som kan være forbundet med at ligge med vores egne tanker. Men i undgåelsen af ubehaget undgår vi også, hvad det vil sige, at være et menneske, siger David Madsen.